dinsdag 6 mei 2008

Heimatklänge


In deze bijzondere muziekfilm van Stefan Schwietert wordt afgerekend met het tuttige beeld dat wij van jodelen hebben. De regisseur volgt drie muzikanten die elk op een heel eigen manier met jodelen bezig zijn. Christian Zehnder is vooral zoekende naar zijn authentieke stemgeluid, hij zegt ook : “Als ik in de woestijn zou wonen, zou mijn stem anders klinken”, een interessante filosofie. We zien hem tijdens een optreden uiterst geconcentreerd zoeken naar de klanken in zijn binnenste. Zijn muziek heeft hem in contact gebracht met de Huun-Huur-Tu, een volk van de steppen, die op hun beurt weer met o.a. Frank Zappa hebben opgetreden.

Noldie Alder beleeft het jodelen op een heel andere manier, hij is in een muzikale familie opgegroeid en heeft in Amerika optredens gedaan op de traditionele manier. Toch wil ook hij graag meer de experimentelere kant op.

Erika Stucky tenslotte is in Amerika geboren en na 8 jaar ge(r)emigreerd naar Zwitserland. Deze mix heeft haar gevormd tot de uitbundige, zelfs cabaretekse zangeres die niet alleen popliedjes maar ook jodelen volkomen naar haar eigen hand zet.
In deze film komt naast het prachtige Zwitserse landschap vooral de passie tot uiting die deze mensen hebben voor muziek.

Beslist een aanrader deze bijzondere film! (Verkrijgbaar in de bibliotheek).

Klik voor een voorproefje hier.

http://nl.youtube.com/watch?v=LlT6jh7zkgo

(Lidia Schoonderbeek)

Geen opmerkingen: