vrijdag 23 mei 2008

Jazz en wereldmuziekfestivals (2)


Dit weekend is er weer Meer Jazz, ik meldde het al in mijn vorige stukje. Dit jaar met onder andere Dee Dee Bridgewater en het James Taylor Quartet. Zeer de moeite waard, lijkt me zo. Een ander festival wordt in zijn bestaan bedreigd, een festival waar ik nog nooit van had gehoord, het heet Konfrontationen. Middels een mailing van het Bimhuis, die een benefietconcert geven voor dat festival kwam ik erachter dat het bestaat. Te laat wellicht, en het is ook niet naast de deur, in Oostenrijk namelijk.
Hieronder een deel van de tekst van de mailing:

Konfrontationen: Europa's best bewaarde festival-geheim?
(door Peter Bruyn)
Het is zoiets als een ‘best bewaard geheim', het Oostenrijkse Konfrontationen festival. Een geheim dat je het liefst voor jezelf houdt, omdat de magie juist verdwijnt als iedereen er van weet. Niet de exclusiviteit die is voorbehouden aan de welgestelden of de culturele elite, maar een feestje van vorsers naar muzikaal avontuur. Een festival voor muziekliefhebbers die er niet voor terug deinzen om naar een vreemde, afgelegen plek te reizen. Die niet aarzelen om een tentje op te slaan op een camping die geen camping is. En die er ook geen probleem mee hebben om op zaterdag- of zondagmiddag zes kilometer tussen de mais- of koolzaadvelden onder de bloedhete zon naar een boerenschuur te wandelen waar bijvoorbeeld Phil Milton of Hans-Joachim Roedelius een speciaal optreden geeft.
Het geheim mag echter niet langer bewaard worden, omdat Konfrontationen anders helemaal niet meer bestaat. Na ruim tien jaar prachtmuziek is het meest unieke jazz- en improfestival van Europa in zwaar weer terecht gekomen. Het geld is op. Subsidiegevers houden de hand op de knip. En Hans Falb, organisator en bezieler van Konfrontationen is de wanhoop nabij. Maar hoe verknocht met name de musici aan het festival en de bijbehorende ‘jazzgalerie' zijn geraakt blijkt wel uit de stroom aan spontane benefiet-activiteiten die inmiddels op gang is gekomen.
(Lees hier verder)
En nu maar hopen dat de benefietactiviteiten succes hebben! En dan volgend jaar vakantie in Oostenrijk?
(RK)

Geen opmerkingen: