vrijdag 23 mei 2008

Bladmuziek van de Stadsbibliotheek Haarlem naar Novi Sad



In de afgelopen paar jaar hebben we veel van de bladmuziek collectie gesaneerd. Dit was in eerste plaats een inhaalslag na een lange tijd van stagnatie wat betreft onderhoud en bruikbaarheid van de collectie.

We hebben duizenden titels afgeschreven en dan komt de vraag wat doe je met dit materiaal. Omdat het veelal om verouderd materiaal ging hebben we in eerste instantie het Nederlands Muziek Instituut gevraagd om te kijken of een gedeelte waardevol zou kunnen zijn als aanvulling op hun collectie als cultureel erfgoed van Nederland op het gebied van bladmuziek.

Het Instituut heeft in totaal 8.000 stuks opgenomen in hun collectie maar dat was minder dan de helft van het geheel.

Wat moesten we doen met de rest van de afgeschreven bladmuziek?. Ik had gehoord via de International Association of Music Libraries (IAML) dat een outreach project opgestart zou worden ten behoeve van een muziekbibliotheek in Novi Sad in Servië. Deze muziekbibliotheek is totaal verwoest geweest tijdens de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië van de 1990’s. Ze moesten letterlijk de muziekbibliotheek van de grond af opbouwen.

En daarom leek het ons dat deze een mooie bestemming zou kunnen zijn voor onze afgeschreven bladmuziek. In totaal zijn er 18 dozen bladmuziek van 20 kg opgestuurd naar Novi Sad.

We hebben inmiddels een brief gekregen van de bibliothecaris van de Academy of Arts Library van de universiteit van Novi Sad met een kunstwerk gemaakt door een van hun docenten als bedankje.

We zullen deze uiteraard snel inlijsten en ergens in de bibliotheek ophangen.

Geen opmerkingen: