woensdag 31 oktober 2007

Summer of Love revisited


Heel even was San Francisco het epicentrum van de hippiebeweging. Een bloemlezing op vier cd’s illustreert nog eens dat het eind jaren zestig niet op kon met het muziektalent in de stad.
‘If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair.’
Behalve een van de grootste hits in de zomer van 1967 was deze door Scott McKenzie gezongen ode aan San Francisco ook een van de meest gehate liedjes onder hippe popliefhebbers. Veel te lief en zwijmelend, bovendien geschreven door John Phillips van de Mamas And The Papas, uit Los Angeles.

San Francisco komt dan ook niet voor op de vier cd’s tellende box Love Is The Song We Sing – San Francisco Nuggets 1965-1970. De uitgave – een gebonden fotoboek met de cd’s in de kaft gestoken – oogt al meteen prachtig. Honderdtwintig glanzende bladzijden vol mooi fotomateriaal van bekende (Janis Joplin, Jefferson Airplane, Grateful Dead) en onbekend gebleven (The Vejtables, The Tikis, Public Nuisance) bands en artiesten. De balans tussen beroemd en obscuur is ook wat de goeddeels chronologisch geordende cd’s zo aardig maakt. De samenstellers hebben nadrukkelijk niet voor de makkelijke weg gekozen – al konden ze natuurlijk niet om Jefferson Airplane’s White Rabbit heen. Maar het zijn de opnamen van bands als The Oxford Circle en The Otherside die illustreren waar het platenmaatschappij Rhino om te doen was: aantonen hoe rijk en divers de rock ’n’ roll-scene in San Francisco was in de tweede helft van de jaren zestig.
Lees dit artikel verder in de Volkskrant.

Love is the song we sing - San Francisco nuggets 1965 - 1970 is binnenkort te vinden in onze collectie.

Real life permanent dreams - a cornucopia of British psychedelia 1965 - 1970 is nu al te leen.

Geen opmerkingen: