vrijdag 23 december 2011

Fijne Kerstdagen!!!! (en de laatste aanwinsten van dit jaar)


Als afsluiting van het jaar een fikse rij aanwinsten, die je vóór Kerst nog net kunt lenen om er tijdens de Kerstdagen van te genieten!
Ze staan weer op Spotify maar let op, veel was ook niet te vinden (zoals de remasters van Pink Floyd), dus daarvoor moet je echt naar de bieb!

aanwinsten populair week 51
aanwinsten klassiek week 51
Nieuwe Kerstcd's december 2011

Dit waren de laatste nieuwe cd's die we dit jaar binnenkregen, volgend jaar gaan we verder!!
Ik wens iedereen hele fijne Kerstdagen en een goed en muzikaal Nieuwjaar!
Roel

dinsdag 20 december 2011

Kerstbladmuziek in de Bibliotheek Haarlem



Op ons witte etalagemeubel vindt u al onze kerstbladmuziek. Hieronder een paar tips van kerstbladmuziek die nog niet uitgeleend is



Nowell
a complete Christmas resource for choirs : Christmas carols and rounds for SATB choir, organ and optional brass
Chris Williams


Christmas for all time traditional,popular, and seasonal favorites; Book 2, / ed.: Edwin McLean and Joanne Smith








Christmas voices

Lange tijd was koormuziek vrijwel vanzelfsprekend voor gemengd koor (SATB) of traditioneel mannenkoor (Gregoriaans of TB). Al enige tijd is dit in de lichte muziek verschoven naar alleen vrouwen (SA of SSA) of vrouwen met één mannenpartij (SAB). En dat is een goede zaak voor al die enthousiaste koren die een volkomen gemengde bezetting niet meer rond krijgen. Langzaam maar zeker krijgen ook de uitgaven voor klassieke muziek het voordeel van dit voortschrijdend inzicht. Met deze Christmas Voices van uitgever Novello kun je alle kanten op. Nieuw gecomponeerde carols voor eenstemmig koor, SSA en SATB, sommige met begeleiding (piano of orgel), andere weer zonder. Met topnamen als Richard Allain, Giles Swayne en Alan Bullard. Mooi eigentijds materiaal. Graad 3 (en een enkele keer graad 2). 3 blz. Novello NOV 050072



Christmas Creations

Bekende kerstliedjes in een speels arrangement voor eenvoudig piano. Een ideale combinatie die helaas maar zelden voorkomt dus laat dit boekje niet voorbijgaan. Componist, pianist en muziekdocent Hartsell voegt voor-, tussen- en naspelletjes toe. Laat af en toe de handen kruisen. Herhaalt motiefjes over verschillende octaven. Heeft aandacht voor frasering, dynamiek en pedaalgebruik. Harmonische wendingen zijn knap teruggebracht tot de kern en er is variatie in stijl voor rechter- én linkerhand. Een scala aan muzikale, pianistische trucs die van dit boekje een ideaal voorspeelboek maken. Zeer verzorgde druk. Graad 2. 31 blz. Willis Music HL00416823.

Tenslotte een kerstgroet van een part-time dominee uit Devon(UK):

vrijdag 16 december 2011

Aanwinsten week 50

Deze week lekker veel aanwinsten! Kijk en luister weer op Spotify:

aanwinsten populair week 50
aanwinsten klassiek week 50

Niet alles was te vinden op Spotify, hieronder een lijstje van die cd's, ze zijn te vinden op het witte displaymeubel in de bieb:

Lenny Kuhr - Liefdesbrief
Div. artiesten - Rough Guide to Cajun & Zydeco
Jan van Duikeren's Fingerprint
Folk Survival Club - I believe in Rock & Roll
Moby - Destroyed Deluxe [+ bonus cd + dvd]
Ferry Maat's Soul Show Top 100 Vol. 2
Coldplay - Mylo Xyloto
S. Van Hamel Transcendantal Man
Summer Camp - Welcome to Condale
Gerry Rafferty - City to City 2cd Collector's Edition
Lou Reed & Metallica - Lulu
Ricky Koole - Wind om het Huis
Hank Williams III - 3 Bar Ranch Cattle Callin'
Blof - Alles Blijft Anders + Radio Berlijn


En de tip van de week:
Tom Waits - Bad As Me




Helaas helemaal geen kerstcd's, ik hoop dat wat er besteld is nog op tijd binnenkomt!

Veel plezier,
Roel

vrijdag 9 december 2011

Aanwinsten week 49



Ze zijn er weer, nieuwe aanwinsten, zoals altijd te beluisteren op Spotify:

aanwinsten populair week 49
aanwinsten klassiek week 49

Vanaf nu zijn ze te leen!!
Veel plezier :-)
Roel

Klassieke muziek heeft een verhalenverteller nodig - Tijl Beckand

Tijl Klassiek- cd tip

Nieuw in de bibliotheek Haarlem is de dubbel cd van Tijl Beckand vroeger bekend als een van de Lama's op televisie.
Toen ik deze cd's voor het eerst zag dacht ik, oh nee weer een nietszeggende verzamel klassieke cd. Maar Tijl Beckand is anders en bijzonder. Waarom?
Eerst omdat hij een jonge BN'er is die een hartstochtelijke liefhebber van klassieke muziek. En belangrijker kan hij zijn passie voor klassieke muziek aan jonge mensen overbrengen. Voor iedereen die zijn televisie serie, De Tiende van Tijl heeft gemist kunt u de eerste aflevering op You Tube bekijken.



Maar wat deze dubbel cd Tijl Klassiek. De sleutel tot de schatkamer van de klassieke muziek ook bijzonder maakt is Tijl Beckands eigen verhaal over de muziek die je op de cd's hoort. Hij beschrijft de aanleiding voor en het idee achter deze cd's als volgt in het bijbehorende boekje:

Vanaf mijn 14e luister ik fanatiek naar muziek. Spelen kan ik niet, luisteren des te beter. begonnen bij Beethoven, geëindigd bij Gesrshwin en daartussen nog altijd van alles aan het ontdekken.
De laatste jaren wordt me steeds vaker gevraagd maak nou eens een mooi lijstje voor me, iets met alleen maar te gekken stukken. Nou, hier is mijn lijstje! Maar dat niet alleen; bij elke track krijg je ook mijn persoonlijke verhaal. Want daarmee hoor je niet alleen dat het mooi is, je komt ook te weten waarom het zo mooi is.

Klassiek muziek heeft een verhalenverteller nodig en dat is Tijl Beckand zeker. Al we de klassieke muziek aan jonge mensen willen introduceren is dit de manier waarop het gaat lukken denk ik. En voor oudere mensen is het ook mooi! Tenslotte een interview met Tijl Beckand bij Pauw en Witteman.



Leen deze cd's in Bibliotheek Centrum en Heemstede!

woensdag 7 december 2011

Kerst!!



Sinterklaas is nog niet voorbij, of we storten ons allen, vol vreugde óf met meer of minder tegenzin in de kerstsfeer. Hoewel, niet overal wordt daarmee gewacht tot na Sinterklaas. Zo zie je zo her en der ver vóór Sinterklaas in winkels al wat kerstige dingen hangen, in onze bieb hebben we de kerstcd's en -bladmuziek al een tijdje geleden naar boven gehaald. En dat doen we echt omdat er al vraag naar is! Bijvoorbeeld koren die nieuw kerstrepertoire in willen studeren wachten daar meestal niet mee tot december maar beginnen al eerder.
Als je kerstcd's in huis hebt kijk dan maar eens naar de opnamedata, veel kerstmuziek wordt opgenomen als het nog zomer is! Zo nam Elvis Presley zijn versie van White Christmas op 6 september 1957 op!

Daarom het volgende filmpje, om alvast in de juiste kerstsfeer te geraken It Snowed van Meaghan Smith! (dit filmpje kan overigens best in december opgenomen zijn, maar dient als illustratie bij mijn verhaaltje, én ik vind het een leuk nummer!)





Het album dat door velen beschouwd wordt als het beste popkerstalbum aller tijden is Phil Spector's A Christmas gift for you. Aanvankelijk was dit album geen succes, het werd uitgebracht op 22 november 1963, de dag dat John F. Kennedy vermoord werd. Het album werd nadien nog vele malen op diverse labels heruitgebracht.
Zo langzamerhand komen er ook nieuwe kerstcd's en -bladmuziek binnen, het ligt allemaal op ons witte etalagemeubel. En wat nog komt aan cd's zie je op Spotify bij de kerstbestellingen.

Ook vermeldenswaard is een kerstconcert door een blazersensemble (14 leerlingen) van het MZK, Het gaat om scholieren uit vnl. het basisonderwijs en deels VO. Het heet Windkracht 11 en staat onder leiding van Misha Sporck. Het optreden is op woensdag 14 december 2011 van 15.45 – 16.15 uur op de jeugdafdeling.

Fijne feestdagen,
Roel

vrijdag 2 december 2011

Bestellingen week 48



Deze week helaas geen aanwinsten binnengekregen, hier het lijstje met de bestellingen, zoals altijd weer te beluisteren via Spotify:

bestellingen populair week 48

Ze waren niet te vinden op Spotify, maar ik heb ze wel besteld: de remasters van Pink Floyd, die we nog niet in onze collectie hadden.
Al wel in onze collectie zijn Animals, Atom Heart Mother, The Dark Side Of The Moon: Experience Edition, The Division Bell, The Wall en Wish You Were Here. Éen van onze klanten schrijft over die laatste cd (de anderen waren uitgeleend, dit was de enige die hij te pakken kon krijgen): "[...] zeer de moeite waard, veel detail, zeer dynamisch en geen brei meer. Ook de bas en het zangwerk zijn veel beter, al met al een grote verbetering."
Voor beschikbaarheid kijk hier.

Veel plezier!
Roel

vrijdag 25 november 2011

Aanwinsten week 47

Ze zijn er weer, de nieuwe aanwinsten. zoals altijd liggen ze bij ons op het witte etalagemeubel, en zoals altijd is het grootste deel te beluisteren via Spotify




aanwinsten populair week 47
aanwinsten klassiek week 47

Veel plezier!
Roel 

donderdag 24 november 2011

Sinterklaas bladmuziek in de Bibliotheek Haarlem



De sinterklaasboeken zijn weer uit de kelder gehaald en staan op op het etalagemeubel in Bibliotheek Centrum te leen.
Hierbij een selectie:

Blad-muziek Sinterklaas, ik kan al fluiten
2, sinterklaasliedjes voor één of twee altblokfluiten (dwarsfluiten) en zang ad libitum
Bernard van Beurden
Jaar:
cop. 1966

In collectie Haarlem en omstreken

Blad-muziek Sinterklaas, ik kan al fluiten
1, sinterklaasliedjes voor één of twee sopraanblokfluiten en zang ad libitum
Bernard van Beurden
Jaar:
cop. 1966
n collectie Haarlem en omstreken


Blad-muziek Liedjes voor Sinterklaas
Jonatan Beeftink
Jaar:
cop. 2001
In collectie Haarlem en omstreken

Blad-muziek Hallo Sinterklaas!
nieuwe Sinterklaasliedjes voor de basisschool
Jill Stolk
Jaar:1985
In collectie Haarlem en omstreken

Blad-muziek Welkom Sinterklaas
oude & nieuwe Sinterklaasliedjes voor piano met tekst
Dick Martens
Jaar:
cop. 2001
In collectie Haarlem en omstreken

Blad-muziek Sinterklaas kapoentje...
24 van de meest bekende Sint Nicolaas liedjes
Jos Vranken
Jaar:
[cop. 1980]
In collectie Haarlem en omstreken


Blad-muziek Sinterklaas, wie kent hem niet?
Jaar:
cop. 1999
In collectie Haarlem en omstreken


Blad-muziek Sinterklaas, ik kan al piano spelen
Caecilia Andriessen
Jaar:
cop. 1961
In collectie Haarlem en omstreken

Blad-muziek De zak van Sinterklaas
een bundel Sinterklaasliedjes
Joh. Veeken-Bakker, Hermien IJzerman
Jaar: 1988
In collectie Haarlem en omstreken

Blad-muziek Sinterklaas, ik kan al fluiten
Bernard van Beurden
Jaar:
cop. 1966-...
In collectie Haarlem en omstreken

vrijdag 18 november 2011

AANWINSTEN! week 46

De aanwinsten van deze week, zoals altijd te beluisteren via Spotify:

 aanwinsten populair week 46
 aanwinsten klassiek week 48

Veel plezier!!
Roel

donderdag 3 november 2011

Bibliotheek Haarlem en Muziekweb 50 jaar


Veel mensen weten inmiddels dat alle leden van de bibliotheek Haarlem e.o. hebben toegang tot de 400.000 cd's van Centrale Discotheek Rotterdam. U kunt deze hele collectie luisteren op de muziekzuil in Biblotheek Centrum. Wat u niet vindt in onze collectie kunt u lenen via Muziekweb www.muziekweb.nl.
Voor iedereen die niet weet wat leendirect - een dienstverlening van de Centrale Discotheek Rotterdam voor alle leden van de openbare biliotheken - betekent zie dit fimpje:



Geïnteresseerd? Meldt u in de Bibliotheek Haarlem e.o. aan voor Leendirect. U kunt dan gelijk de cd's bestellen en dat hoeft niet in de bibliotheek. Aanmelden bij Leendirect is gratis!
Meer informatie over 50 jaar Centrale Discotheek Rotterdam is te zien en horen door de oprichter Rob Maas:

vrijdag 28 oktober 2011

Het paradijs op aarde



Het Paradijs op aarde is onderdeel van een drieluik en begint waar De Schepping (Die Schöpfung) eindigde.
Op deze cd horen we een bewerking voor Harmoniemusik van Haydns prachtige oratorium Die Jahreszeiten van Hans van der Heide gespeeld door Het Nederlands Blazersensemble met nieuwe bijbehorende teksten van Bart Moeyaert. Het is een groot succes geworden:
Volgens de blog van Peter Heirman:
Het Paradijs van Bart Moeyaert is alweer een verhaal om te verslinden, veellagig maar zonder dat de humor er bij inschiet. De schrijver weet als geen ander om zijn eigen geestige licht te laten schijnen op complexe thema’s. Zo wordt Het Paradijs alweer een hoogst on-Bijbelse parafrase van het Scheppingsverhaal. “Ik heb altijd een beetje schrik om blasfemisch over te komen”, zegt hij. “Mijn Eva heeft weinig of niets gemeen met de Bijbelse Eva. Ze lijkt veel meer op de zinnelijke Lilith. Mijn Eva heeft nood aan al het goede en al het slechte in het leven. Geen liefde zonder gemis, geen leven zonder dood.” Amen.

De cd Het paradijs op aarde is te leen in Bibliotheek Centrum
en filiaal Noord

vrijdag 21 oktober 2011

Bestellingen week 42

Helaas deze week wederom geen nieuwe cd's binnen, dus nog maar weer een lekkermakertje met een greep uit onze bestellingen van deze week, te vinden via Spotify:

bestellingen week 42

Roel

vrijdag 14 oktober 2011

bestellingen week 41





De bestellingen van deze week (nou ja, de meeste dan, niet alles was te vinden op Spotify):
bestellingen week 41

De nieuwste van Björk "Biophilia" staat nog niet op Spotify, het bijzondere van deze cd is dat de afzonderlijke songs ook als apps zijn te verkrijgen. De apps moeten een aanzet geven tot een alternatieve muziekeducatie. Lees hier verder.



Ook de nieuwste van Stef Bos "Minder Meer" van Bonnie 'Prince' Billie "Wolfroy goes to Town"
vond ik (nog) niet. En een cd van een van de grootste sessiegitaristen of all times, James Burton, The early years 1956-1969. Hij speelde  met Rick Nelson (Hello, Mary Lou!)

(De gitarist rechts is James),
Elvis Presley, Gram Parsons, Emmylou Harris, maar ook op nummers (zoals Suzy Q) van Dale Hawkins, The Everly Brothers, Lee Hazlewood en nog veel meer!
Andere bekende sessiemuzikanten? Leon Russel (o.a. Phil Spector, Eric Clapton, Delaney & Bonny)), Duane Allman (Aretha Franklin, Bozz Scaggs), Jim Keltner (Delaney Bramlett, Roy Orbison, Harry Nilsson, Jerry Garcia, Eric Clapton, Steely Dan, Joe Cocker, Van Dyke Parks, the Rolling Stones en nog veeel meer), Booker T & MG's (huisband van Stax/Volt), Muscle Shoals Rhythm Section (The Rolling Stones, Elton John, Percy Sledge, Wilson Pickett, Aretha Franklin, Rod Stewart, Lynyrd Skynyrd), Billy Preston (Beatles, Stones, Johnny Cash, Little Richard, Elton John, Bob Dylan).
En dit is uiteraard maar het topje van een ijsberg. Ook veel jazzmusici deden sessiewerk voor popmuzikanten, zo is de (alt)fluitsolo op California Dreamin' van de Mama's & Papa's van jazzsaxofonist en -fluitist Bud Shank en speelde Sonny Rollins op Tattoo You van de Stones.
Genoeg hierover, deze week zijn er geen nieuwe cd's binnengekomen helaas, over enige tijd zijn bovenstaande cd's in ieder geval te vinden in de bieb!

Roel

donderdag 6 oktober 2011

aanwinsten week 40


Hoera, weer heel veel nieuwe aanwinsten deze week, bekijk en beluister ze via Spotify:

aanwinsten populair week 40
aanwinsten klassiek week 40

Aanraders van deze week zijn wat mij betreft: Fryske Cash - Leafde God Moard. Inderdaad, Johnny Cash in het Fries, gezongen door mij totaal onbekende Friese heren. Luister naar In Man Neamd Tyl, Grut Lankumer Blues en 19 andere authentiek klinkende nummers.



En wat is Ronnie Earl + Willie "Pinetop" Perkins + Calvin "Fuzz" Jones + Willie "Big eyes Smith + Bruce Katz? Juist, de Blues, lekker, ongecompliceerd, zoals de Blues klinken moet.



"Fryske Cash - Leafde God Moard" en  "Earl, Perkins, Jones, Smith - Eye to eye" zijn deze week nieuw binnen, maar nog niet te vinden op Spotify. Check 'em out in de bieb!!
Roel

PS Als je niet meer weet wat een blues ook alweer is, kijk dan hier even naar een wat oudere blogpost van mij!

De Mecenas


Het is al weer enige tijd geleden (19 september om precies te zijn) dat ik naar een in meerdere opzichten opvallend concert ging. Het betrof  een optreden van de in Nederland woonachtige Cubaanse pianist Ramon Valle en de Hongaarse zanger Gábor Winand. Het repertoire bestond voornamelijk uit (eigengeschreven) Latin(jazz)nummers. Gábor heeft een prettige wat hesige stem, en ik was vooral onder de indruk van zijn scatten. Ramon is een fantastische  en inventieve pianist, die zowel in zijn solo's als in de begeleiding voor verassende wendingen zorgt. Leuk was ook de interactie tussen de beide heren, die zichtbaar plezier hadden met elkaar.


Bijzonder was ook de organisatie en locatie. Dat laatste was namelijk de deel van een verbouwde boerderij in Putten, de eigenaars traden op als gastheer en -vrouw voor de ongeveer 30 bezoekers, met hapjes en drankjes vooraf en in de pauze. Door de kleinschaligheid kon je tussendoor en achteraf praten met de artiesten en natuurlijk  met de andere gasten, kortom a good time was guaranteed for all!!
Een en ander werd georganiseerd door De Mecenas, een in Amsterdam gevestigde organisatie van de zusjes Anne-Marije en Jojanneke Poorter.
Wat ze voor u organiseren? Zoals ze het zelf zeggen:
"Voor een avond uit hoeft u niet weg. Kunst komt dichterbij dan ooit met een voorstelling in uw eigen vertrouwde omgeving. Een opera in de badkamer, een jazzconcert in de keuken, cabaret in de slaapkamer, een dansvoorstelling in de tuin: uw huis vormt het décor van een exclusief optreden, dat zich tussen het publiek afspeelt.
Hoe werkt het? Iedere voorstelling is uniek. U kiest zelf een voorstelling en kunt zelf meedenken over de meest passende plek in uw huis. Ook het publiek stelt u zelf samen door bekenden uit te nodigen.
Met Thuis Uit doet u op een unieke manier iets goeds voor de kunst.
Wat krijgt u hiervoor terug? Anderen en uzelf geeft u een bijzondere ervaring.
En de voorstelling voegt, als blijvende herinnering, iets speciaals toe aan uw huis.
Zo leeft de kunst voort in uw huis.
Word een Mecenas en haal een voorstelling in huis!"




Door de bezuinigingen terug naar het mecenaat? In ieder geval een goede manier om artiesten en publiek bij
elkaar te brengen!

Ook nieuwsgierig naar hoe het is bij zo'n concertje?:
Zaterdag 14 januari - Ramon Valle & Jesse van Ruller
Tijd: 20.30 uur.
Locatie: Hoeve Groot Hussel, Stationsstraat 94, Putten
Toegang: € 25,- (inclusief drankjes en hapjes)
Je kunt hier reserveren.

Ik zeg (dubbele punt!) DOEN!
Roel

donderdag 29 september 2011

aanwinsten week 39

Er zijn deze week weer nieuwe cd's, kijk snel via Spotify:

aanwinsten wk 39

In verband met een lang weekend pas volgende week aandacht voor de bestellingen, en hopelijk ook weer nieuwe aanwinsten!!
Roel

vrijdag 23 september 2011

Bestellingen week 38

De bestellingen van deze week, te vinden op Spotify:

bestellingen week 38

Deze week helaas geen aanwinsten, hopelijk volgende week weer!!!

vrijdag 9 september 2011

Aanwinsten en bestellingen week 36



Hier na een lange tijd (vakantie enzo, nietwaar) weer een greep uit onze nieuwe aanwinsten en bestellingen van deze week, te vinden en beluisteren op Spotify:

aanwinsten week 36
bestellingen week 36

Dat Jeff Bridges kan zingen weten we uit de film "Crazy heart", luister maar naar het nummer "I don't know" uit die film:



En nu is er dan een heel album uit van hem, dat laat horen dat hij geen acteur is die op de golven van zijn populariteit iets hoopt bij te verdienen met muziek, maar dat hem laat horen als serieuze artiest in het 'americana'-genre.
Nu al aanbevolen, hij is besteld, over enig tijd  istie te vinden in onze collectie!

Veel plezier!
Roel

maandag 5 september 2011

Maurice Duruflé - cd tip



Afgelopen mei heeft het Rotterdams Laurens Collegium en de Laurenscantorij een cd uitgebracht in eigenbeheer van de complete vocale muziek van Maurice Duruflé (1902-1986) Naast zijn bekendste werk, het Requiem op. 9 uit 1947, zijn er drie liturgische werken van de periode 1960-1976: Quatre motets sur des thèmes grégoriens op. 10, de Messe 'Cum jubilo' op. 11 en het Notre-Père op.14 (1976).
Duruflé voelde zich niet aangetrokken tot avant garde compositietechnieken. Zijn inspiratiebron werd gevormd door het Gregoriaans en werken van grote Franse componisten als Debussy, Ravel, Fauré en zijn eigen leraar Dukas. In zijn Requiem opus 9 koos hij dan ook niet voor de vurige, brandende hel, maar voor eeuwige rust die hij sfeervol en met gevoel voor mystiek op muziek zette. Deze 'meditatieve' compositiestijl kenmerkt zich verder door soberheid en een strak lijnenspel. Ook in zijn andere werken zijn deze elementen terug te vinden.

Laten we hopen dat deze cd de eerste is in een lange reeks met medewerking van het Laurens Collegium Rotterdam - Nederlands jongste professionele koor - en van de Laurenscantorij.

vrijdag 29 juli 2011

Aanwinsten week 30


Niet zo heel veel nieuwe cd's deze week, dus wat er is heb ik in één lijst gezet. Kijk op Spotify, of kom naar de bibliotheek!! Wel veel nieuwe bladmuziek, kijk op het witte presentatiemeubel, of in de rekken in het magazijn!

aanwinsten week 30

Veel plezier,
Roel

donderdag 21 juli 2011

Aanwinsten week 29




Hoera, er zijn weer flink wat nieuwe aanwinsten deze week, ze liggen op de bekende plaats in de bibliotheek en zijn te beluisteren op Spotify:

aanwinsten pop & rock wk 29
aanwinsten wereld en jazz wk 29
aanwinsten klassiek week 29

Veel plezier!!
Roel

vrijdag 8 juli 2011

bestellingen week 27

Deze week helaas geen aanwinsten, maar wel de bestellingen van vandaag:
in bestelling week 27

Luister en kijk alvast naar de McGarrigle sisters. Net uitgebracht: Tell my sister, hun eerste twee albums + demo's. In deze opname zijn het drie sisters, Jane is er ook bij.


Veel plezier!
Roel

vrijdag 1 juli 2011

Aanwinsten week 25 en week 26, bestellingen week 26


Hoera!! We kunnen sinds kort onze aanwinsten en bestellingen weer op Spotify zetten, en middels deze blog jullie laten weten wat we zoal nieuw binnen krijgen dan wel zullen krijgen.
Eerst maar de aanwinsten van verleden week:

aanwinsten pop & rock wk 25
aanwinsten jazz, wereld, amusement wk 25
aanwinsten klassiek wk 25

En de aanwinsten van deze week:

aanwinsten pop & rock wk 26
aanwinsten jazz, blues, wereld en populair wk 26
aanwinsten klassiek wk 26

De bestellingen:

in bestelling wk 26

Veel plezier!!
Roel

dinsdag 14 juni 2011

Nieuwe website over 100 jarige Haarlemse componist: Jan Mul



De Haarlemse componist en organist Jan Mul heeft niet de erkenning gekregen die hij verdient. Hij was niet iemand die op de voorgrond trad, ondanks zijn vele prestaties. Toch speelde hij op vele gebieden in muzikaal Nederland een hoofdrol. Vanaf de jaren dertig tot aan zijn dood in 1971 was hij werkzaam als componist, kerkmusicus, conservatoriumdocent en muziekjournalist. Daarnaast was hij bestuurslid van meer dan twintig organisaties die de belangen van componisten behartigden. Zijn honderdste geboortejaar vormt de aanleiding om Jan Mul weer onder de aandacht te brengen en om te komen tot een herwaardering van zijn omvangrijke oeuvre. Dit was ook de aanleiding voor de Stichting Jan Mul om een nieuwe website te lanceren http://www.janmul.nl/. Maar wie was Jan Mul eigenlijk? Behalve een paar korte artikelen in tijdschriften zoals Mens en Melodie is er geen biografisch overzicht voorhanden. Als Jan Mul als componist wordt vermeld is het vaak in samenhang met het werk van andere kunstenaars, maar meestal wordt slechts vermeld dat hij de muziek voor de beroemde film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra in 1958 componeerde.

De komende maanden ga ik meer vertellen over Jan Mul.

donderdag 9 juni 2011

dinsdag 31 mei 2011

Jonathan Harvey cd tip



Muziek van de Engelse componist Jonathan Harvey (*1939) wordt regelmatig uitgevoerd in Nederland.
Zijn muzikale interesse werd al vroeg gestimuleerd door zijn vader en als kind zong hij in het koor van het St.Michael’s College in Tenbury. Later studeerde hij aan de universiteit van Glasgow en Cambridge, waar hij zijn doctoraal behaalde. Op advies van Benjamin Britten, een vriend van de familie, kreeg Harvey privé les van Erwin Stein en Hans Keller. In 1980 ontving hij een uitnodiging van Pierre Boulez, om in het Ircam te komen werken. Daar realiseerde hij o.a. zijn beroemde werk ‘Mortuos Plango, Vivos Voco’. Harvey heeft voor zo ongeveer alle bezettingen gecomponeerd, van solo werken tot orkeststukken. Het gebruik van elektro-akoestische middelen is al vanaf het moment dat Harvey hiermee in contact kwam – dat was in 1966 tijdens de beroemde Ferienkurse fur neue Musik in Darmstadt waar Harvey muziek hoorde van Karlheinz Stockhausen - belangrijk voor de componist. De elektronica creëert voor Harvey de mogelijkheid om op microscopisch niveau met geluid te werken maar ook om extra klankwerelden toe te voegen aan de puur akoestische instrumentale klanken van het gangbare instrumentarium. Ook het Boeddhisme is een belangrijke inspiratiebron voor de komponist. Harvey wordt momenteel gezien als een van de belangrijkste componisten van deze tijd en menig Engelse criticus beschouwd Harvey als de belangrijkste Engelse componist ooit.
(Bron: http://cafesonore.radio6.nl/2010/05/31/cafe-sonore-met-jonathan-harvey-special-dl-1/


Nieuw in de Bibliotheek Haarlem een cd van de koormuziek van Jonathan Harvey prachtige sfeervolle muziek met diepgang. Wat kunnen we meer verwachten van een cd. Leen deze cd en geniet van koormuziek uitstekend uitgevoerd door de Letse Radiokoor met live electronica.

zaterdag 23 april 2011

HIT klassieke muziek ... en de winnaars zijn:



Afgelopen dinsdag was de finale van het HIT van de afdeling klassieke muziek. In de Doelenzaal van de bibliotheek heb ik geluisterd naar 20 begaafde jonge musici. Ze speelden een brede repertoire samen van een sonate-deel voor fagot en piano van Telemann tot de eerste deel van de 7e strijkkwartet van Sjostakovitsj. En een tango van Piazzolla en een jazzy interpretatie van Gershwin's Summertime maakte het programma compleet.

Ik vond het geweldig om een echt strijkkwartet te mogen horen in deze finale - hulde!

De kwaliteit was hoog en sommige onderdelen van het programma gedurfd met name het strijkkwartet van Sjostakovitsj en de pianosonaten van Beethoven op. 2 nr. 3 gespeeld door Shaun Sie en op 31 nr. 2 gespeeld door Carlos Castro Matos.
En de uitslag:

1e prijs:Kees Jan Bosma (College Hageveld)
3e prijs (gedeeld): Carlos Castro Matos (Coornhert Lyceum), Shaun Sie (College Hageveld)
aanmoedigingsprijs:Clara Mak (Mendel College), Camille ten Velde (Coornhert Lyceum)
DUO
aanmoedigingsprijs: Lente Bakker en Thomas Barneveld (E.C.L.)
Ensemble
1e prijs: Emma, Noud, Daan en William (Coornhert Lyceum)
aanmoedigingsprijs: Eline, Jasmijn, Sarah en Emma (College Hageveld/Stedelijk gymnasium) in het Sjostakovitsj strijkkwartet.

dinsdag 19 april 2011

HIT finales



Deze maand de finales van HIT 2011 - Haarlems Interscholair Toernooi. Vanavond de finale van de afdeling klassieke muziek en poesie in de Bibliotheek Haarlem e.o.
Komt allen naar de biblotheek om 20.00 uur.
We laten u de uitslagen weten zodra ze bekend zijn.
(IB)

donderdag 14 april 2011

Panorama en Rachmaninov

Toen ik de omlsag van deze VPRO gids zag moest ik terugdenken aan mijn jeugd. Het actualiteiten programma van de BBC Panorama bestaat bijna 60 jaar. Het was een van mijn vaders favorieten programma's. Ik als kind van de basischool moest heel rustig zitten elke maandagavond om 20.00 uur wanneer Panorama begon anders moest ik meteen naar bed. Ik vond het programma meestal saai en moeilijk te volgen maar het begin was altijd veelbelovend vanwege de openingsmuziek. Een dramatischer opening van een actualiteitenprogramma kon je niet beter verzinnen. Een prachtige vondst van iemand bij de BBC in 1960's.
Maar wat was deze muziek. Het heeft jaren geduurd voordat ik achterkwam welk stuk het is en van welke componist. De componist is Rachmaninov. Wat een verrassing! Ik ben niet echt een fan van Rachmaninov. Ik ken het bekende 2e pianoconcert antuurlijk, de 2e symfonie en de symfonische dansen op. 45 en een paar piano stukken. Maar de eerste symfonie in d klein op. 13 nee. Ik heb nooit deze symfonie live gehoord maar er zijn een paar mooie opnames. Het mooiste dat ik tot nu toe heb gehoord is met het Concertgebouworkest onder leiding van Vladimir Ashkenazy.
U kunt deze opanme bij de Bibliotheek Haarlem e.o. lenen.

dinsdag 5 april 2011

De Vespers (1610) van Monteverdi



De Vespers (1610) van Monteverdi is een van mijn favoriete composities. Wat een fantastische stuk muziek! Ik word heel blij ervan. Onlangs is een bijzonder opname verschenenvan een ensemble dat ik helemaal niet ken: L'arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar. Wat meteen opvalt als je deze opname beluistert is de frisheid van interpretatie, de ritmische plasiticiteit en helderheid van klank. Tegelijkertijd heeft het ensemble een geweldige kernachtige klank zelfs met de kleine bezetting die het ensemble hanteert.

Leen deze cd van de Bibliotheek Haarlem en als u nog niet overtuigd bent luister eerst naar andere muziek van Monteverdi met Philippe Jaroussky en L'arpeggiata weer onder leiding van Christina Pluhar. Vergeet niet te luisteren naar het tweede stuk Ohime chio cado na 4'30"


Ian's cd tip

vrijdag 1 april 2011

Geen aanwinsten, Spotify, maar wel een draadbreuk.



Het wordt een beetje saai, maar we hebben nog steeds geen Spotify, hebben te kampen gehad met  problemen door een draadbreuk bij KPN (dan weet je wel weer meteen hoe ontzéttend afhankelijk je bent van computers) én er zijn deze week geen nieuwe cd's binnengekomen. Het zijn barre tijden, vrienden!
Roel

vrijdag 25 maart 2011

Wel nieuws, geen Spotify



Deze week zijn er gelukkig weer aanwinsten, zowel DVD's als CD's. Omdat we zijn overgegaan op een nieuw computersysteem is het voor ons op dit moment helaas nog niet mogelijk om Spotify te downloaden, dus kijk op het witte meubel voor de aanwinsten, volgende week hoop ik het allemaal weer op Spotify te kunnen zetten.
Veel plezier!
Roel

vrijdag 18 maart 2011

Bestellingen week 11



Hier weer de bestellingen van deze week, te beluisteren op Spotify:
(gratis te downloaden, een account maken en je kan voor niks 20 uur per maand naar heel veel muziek luisteren)

bestellingen populair wk 11

Deze week zijn er helaas geen aanwinsten binnengekomen.Hopelijk binnenkort weer!
Veel plezier,

Roel

vrijdag 11 maart 2011

Bestellingen week 9 en 10



Verleden week ff afwezig i.v.m. bezoekje aan de kaakchirurg, vandaar ook nog even de bestellingen die in week 9 gedaan zijn. En die van deze week uiteraard.
Binnenkort in dit theater:

bestellingen populair wk 9
bestellingen populair wk 10
bestellingen klassiek wk 10

Roel

donderdag 10 maart 2011

Aanwinsten andere genres week 10

En de nieuwe aanwinsten in de andere genres. Let op, want lang niet alles was te vinden op Spotify, dus er ligt meer op ons meubel dan je via de links kunt vinden!

aanwinsten klassiek wk 10
aanwinsten jazz, amusement wk 10

Morgen de bestellingen van deze week.
Veel plezier,
Roel

dinsdag 8 maart 2011

Aanwinsten pop & rock week 10



De nieuwe aanwinsten pop & rock die deze week zijn binnengekomen liggen al op je te wachten op ons witte etalagemeubel en zijn uiteraard te vinden op Spotify: aanwinsten pop & rock wk 10
Later in de week volgen nog de andere aanwinsten en wat we zoal besteld hebben!!
Veel plezier,
Roel

Grazyna Bacewicz - Ian's cd tip



Toevallig is het vandaag Internationale Vrouwendag en wat zie ik tussen de laatste cd aanwinsten een nieuwe cd met muziek van de Poolse componiste Grazyna Bacewicz (1909-1969)!
Er zijn meer opnames van Bacewicz inclusief één in een verzameling van het Concertgebouworkest
maar de meeste zijn van relatief voor ons onbekende Poolse musici.
Maar nu brengt Deutsche Gramophon een prachtige opname uit van de de twee pianokwintetten en de tweede pianosonate met medewerking van niemand minder dan de grote Krystian Zimerman. Lichtvoetig, ingetogen en niet sentimenteel zo zou ik deze muziek willen noemen en tegelijk bij tijden vol passie. Een bijzonder mooie combinatie kom deze lenen in de Bibliotheek Haarlem.
Ian's cd tip

vrijdag 25 februari 2011

Aanwinsten en bestellingen week 8



Tsja, en wat gebeurt er als je weken lang geen nieuwe aanwinsten te zien krijgt? Dan komen ze opeens allemaal tegelijk!! Dus gelukkig hier weer de aanwinsten (én de bestellingen) van deze week, te beluisteren op Spotify:
(gratis te downloaden, een account maken en je kan voor niks 20 uur per maand naar heel veel muziek luisteren)

aanwinsten pop & rock wk 8
aanwinsten populair, jazz, wereld wk 8
aanwinsten klassiek wk 8
bestellingen populair wk 8
bestellingen klassiek wk 8

En er is nog veel meer want lang niet alle muziek  was te vinden op Spotify!

Veel plezier!!
(Roel)

vrijdag 18 februari 2011

Bestellingen week 7



Hier weer de bestellingen van deze week, te beluisteren op Spotify:
(gratis te downloaden, een account maken en je kan voor niks 20 uur per maand naar heel veel muziek luisteren)


bestellingen populair wk 7
bestellingen klassiek wk 7

Deze week zijn er weer geen aanwinsten binnengekomen. Er zijn helaas wat probleempjes, ik hoop dat ze snel verholpen zijn. Wel is het zo dat t.z.t. alles wat bestelt is ook daadwerkelijk in de collectie komt!

Veel plezier,
Roel

vrijdag 11 februari 2011

Bestellingen week 6



Hier weer de bestellingen van deze week, te beluisteren op Spotify:
(gratis te downloaden, een account maken en je kan voor niks 20 uur per maand naar heel veel muziek luisteren)

bestellingen populair wk 6
bestellingen klassiek wk 6


Deze week zijn er helaas weer geen aanwinsten binnengekomen.  Hopelijk volgende week beter!!

Veel plezier,
Roel

maandag 7 februari 2011

Luistercursus Franz Liszt (1811-1886): popidool en vernieuwer


Als er één componist onverbrekelijk verbonden is met de Romantiek dan is het Franz Liszt. Als groot pianovirtuoos en bijzonder componist liet hij zich door geen enkele traditie leiden en veranderde hij definitief het aanzien van de muziek in de 19e eeuw.

Aan de ene kant was hij één van de eerste grote klavierleeuwen, die beroemd was om zijn onnavolgbaar virtuoos pianospel. Waar hij kwam trok hij volle zalen en vielen vrouwen flauw van vervoering bij zijn verschijning. De fans rukten bijna de kleren van zijn lijf om maar een relikwie van de grote meester te hebben. Hij was een echt popidool van de 19e eeuw.

Aan de andere kant was hij een grote vernieuwer in de muziek. In zijn composities was hij steeds op zoek naar nieuwe vormen van melodieën, harmonieën en klankleuren. Hij was het die met zijn symfonische gedichten nieuwe wegen baande voor de orkestmuziek. Hij was het die de vluchtigheid van de 19e-eeuwse salonmuziek wist te vertalen naar diepdoorleefde klanken voor de piano en daarmee de pianomuziek een geheel nieuwe dimensie gaf.

Drie avonden verdiepen wij ons in Liszt, zijn flamboyante persoonlijkheid, zijn fascinerende werken en zijn grote betekenis voor de muziekgeschiedenis. Daarbij gaan we soms ook de diepte in en beluisteren intensief enkele van zijn mooiste composities. Muzikale voorkennis is daarvoor niet nodig, wel een flinke dosis muzikale nieuwsgierigheid. Maar dan beleeft u drie avonden vol Liszt-klanken die uw kijk op de Romantiek definitief zullen veranderen.

Cursusleider Kees Wisse

3, 10 en 17 maart 19.30- 21.30 uur in de Doelenzaal Bibliotheek Haarlem Centrum € 30, - € 35, - niet leden tel: 023-5115300
Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met de Philharmonie Haarlem
De cursus is inclusief een gratis concert op 1 maart in de Philharmonie Haarlem gegeven door Olivier Latry op het Cavillé Coll orgel

vrijdag 4 februari 2011

Bestellingen week 5


Hier weer de bestellingen van deze week, te beluisteren op Spotify:
(gratis te downloaden, een account maken en je kan voor niks 20 uur per maand naar heel veel muziek luisteren)

bestellingen populair wk 5

De klassieke cd's waren nog niet te vinden op Spotify, dus die nog maar even op de oude manier ;-) (het zijn er niet veel deze week):

J.S. Bach:      Concerts avec plusieurs instruments (v) - Café Zimmermann
C.P.E. Bach:   Cello concerten wq 170-172 - Raphael Wallfisch (cello)
Janácek:        Complete string quartets - Manderling Quartett
Historia De Compassione Gloriosissimae Virginis Mariae - Amarcord

Deze week zijn er helaas geen aanwinsten binnengekomen. Volgende week beter!!
Veel plezier,
Roel

woensdag 2 februari 2011

Glee!



Is Glee het nieuwe Fame? Het verhaal draait om een groep jongeren die, onder leiding van hun leerkracht, een koor beginnen op hun school. Centraal staan de gebreken van elk van hen en hoe ze moeten opboksen tegen de vooroordelen van hun medestudenten en enkele leerkrachten.
In ieder geval hebben we van de populaire televisieserie al het een en ander op cd , sinds kort hebben we ook een uitgebreide collectie Bladmuziek voor zowel zangers als voor diverse instrumenten! Met meespeelcd's bij de boeken voor de instrumenten, een voorbeeld- en een karaokeversie.
Kom eens grasduinen in onze bladmuziekcollectie, want we hebben nog veel meer op dit gebied!!
(Roel)

vrijdag 28 januari 2011

Sjoemelen



En wat dacht je hiervan? De directeuren van commerciële radiostations als Sky Radio en 538 staan bij Buma/Stemra ingeschreven als componist van honderden liedjes, terwijl ze zelf vrijwel nooit een noot hebben geschreven. Toch ontvangen ze als rechthebbenden jaarlijks duizenden euro's van Buma/Stemra. (Lees verder in de Volkskrant, Het Parool en nu.nl)
Ik weet dat er meer gesjoemeld is en wordt met auteursrechten, ook iemand als Miles Davis schijnt er een handje van gehad te hebben om zijn naam boven stukken van anderen te zetten, maar hij maakte er tenminste nog bloedmooie muziek van!!
Ben benieuwd of en hoe dit aangepakt wordt.
(Roel)

donderdag 27 januari 2011

Roel's CDtip



Zaz - Zaz : Luister naar Roel's CDtip. Het debuutalbum van de Franse zangeres Zaz. Invloeden van Gipsy jazz en pop en ze doet zelf wat aan Edith Piaf denken. Een van de leukste Franstalige cd's die ik de laatste tijd gehoord hebt. Smaakt naar meer!!
(Roel)

Aanwinsten en bestellingen week 3/4



Hier weer een aantal aanwinsten en bestellingen te beluisteren op Spotify:
(gratis te downloaden, een account maken en je kan voor niks 20 uur per maand naar heel veel muziek luisteren)

aanwinsten pop & rock wk 4
aanwinsten populair wk 4
aanwinsten wereldmuziek wk 4


bestellingen populair wk 3
bestellingen populair wk 4
bestellingen klassiek wk 3/4

Deze week is er helaas weinig binnengekomen, en het kan voorkomen dat we de muziek nog niet konden vinden op Spotify, vandaar dat sommige lijstjes weinig titels bevatten!

Veel plezier!!
(Roel)

dinsdag 25 januari 2011

SMAK



Lekker hoor! Donderdagochtend draai ik vanaf de Jan Gijsenkade de brug van de Rijksstraatweg op en BAM, daar lig ik. Gelukkig niks gebroken, wel een forse kneuzing. Ik ben donderdag en vrijdag thuis geweest om mijn wonden te likken. En jullie maar zonder de nieuwste aanwinsten! Maarre ... toevallig waren die er ook niet, wel bladmuziek, maar geen cd's, vraag me niet waarom, soms gebeuren dingen niet (of dan weer wel) in je bedrijf zonder dat helemaal te doorgronden valt waarom.
In ieder geval vrienden laten we goed uitkijken



(Roel)

vrijdag 14 januari 2011

Bestellingen week 2


En hier dan de bestellingen van deze week!
nieuwe bestellingen wk 2