maandag 7 februari 2011

Luistercursus Franz Liszt (1811-1886): popidool en vernieuwer


Als er één componist onverbrekelijk verbonden is met de Romantiek dan is het Franz Liszt. Als groot pianovirtuoos en bijzonder componist liet hij zich door geen enkele traditie leiden en veranderde hij definitief het aanzien van de muziek in de 19e eeuw.

Aan de ene kant was hij één van de eerste grote klavierleeuwen, die beroemd was om zijn onnavolgbaar virtuoos pianospel. Waar hij kwam trok hij volle zalen en vielen vrouwen flauw van vervoering bij zijn verschijning. De fans rukten bijna de kleren van zijn lijf om maar een relikwie van de grote meester te hebben. Hij was een echt popidool van de 19e eeuw.

Aan de andere kant was hij een grote vernieuwer in de muziek. In zijn composities was hij steeds op zoek naar nieuwe vormen van melodieën, harmonieën en klankleuren. Hij was het die met zijn symfonische gedichten nieuwe wegen baande voor de orkestmuziek. Hij was het die de vluchtigheid van de 19e-eeuwse salonmuziek wist te vertalen naar diepdoorleefde klanken voor de piano en daarmee de pianomuziek een geheel nieuwe dimensie gaf.

Drie avonden verdiepen wij ons in Liszt, zijn flamboyante persoonlijkheid, zijn fascinerende werken en zijn grote betekenis voor de muziekgeschiedenis. Daarbij gaan we soms ook de diepte in en beluisteren intensief enkele van zijn mooiste composities. Muzikale voorkennis is daarvoor niet nodig, wel een flinke dosis muzikale nieuwsgierigheid. Maar dan beleeft u drie avonden vol Liszt-klanken die uw kijk op de Romantiek definitief zullen veranderen.

Cursusleider Kees Wisse

3, 10 en 17 maart 19.30- 21.30 uur in de Doelenzaal Bibliotheek Haarlem Centrum € 30, - € 35, - niet leden tel: 023-5115300
Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met de Philharmonie Haarlem
De cursus is inclusief een gratis concert op 1 maart in de Philharmonie Haarlem gegeven door Olivier Latry op het Cavillé Coll orgel

Geen opmerkingen: