woensdag 1 december 2010

CD-recensie: Fragile van José van Waveren



Fragile” is de 1e CD van chansonnière José van Waveren, waarvoor zij de tekst en muziek heeft geschreven en gearrangeerd.

Zij wordt begeleid door Marina Popova op piano en Naomi Rubinstein op cello.

Ze schrijft breekbare, onopgesmukte chansons met een sterk persoonlijke inslag, over de kwetsbaarheid van het bestaan. Ze schrijft verstilde, poëtische teksten over de ups en downs van de liefde, maar ook de dood en de natuur komen regelmatig voor in haar teksten. Zowel in de vorm van zonsopgangen en maanverlichte nachten, als in vallende herfstbladeren.
Zo beschrijft ze in La terre d’Angleterre haar liefde voor het Engelse landschap en in Mélodie Matinale de bekoring van het ochtendgloren.
Het is een veelzijdige combinatie van prachtige sfeerbeelden, opmerkelijke verhalen, ongewone ontmoetingen en odes aan het (Franse) leven.
Zij zingt recht uit het hart, van melancholisch tot vrolijk, van ontroerend tot uitbundig
Hoewel ze erg neigt naar melancholische melodieën die worden versterkt door de cello, schrijft ze ook luchtige liedjes met vrolijker thema’s van liefdes die lukken! Deze worden ondersteund door soms licht jazzy pianoklanken. Zoals altijd zal de humor niet ontbreken, en meestal hebben haar trieste chansons een hoopvol einde.

José van Waveren is autodidact op het gebied van het Franse chanson, maar is op jonge leeftijd gevormd door jarenlang klassieke pianolessen en zanglessen. Dat heeft de basis gelegd voor haar eigen composities en arrangementen van bestaande chansons.

Marina Popova, piano heeft naast een klassieke piano-opleiding in Bulgarije ook de
Masters Jazz aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht behaald. Zij speelt in zowel Jazzensembles, als in klassiek combinatie en in musicals , zoals Mary Poppins.
Zij geeft de chansons soms een licht jazzy klank.

Naomi Rubinstein, cello heeft haar opleiding gevolgd aan het conservatorium van Hilversum, bij o.a. Pieter Wispelwey. Ze is lid van het Promenade orkest en geeft les op diverse muziekscholen en heeft een eigen lespraktijk.

De CD is in eigen beheer uitgebracht en is te bestellen via haar website waarop ook verschillende fragmenten te beluisteren zijn.

Geen opmerkingen: