donderdag 27 maart 2008

Bladmuziek in de Stadsbibliotheek Haarlem heeft geen kaartcatalogus meer nodig


Het heeft even geduurd, decennia lang maar uiteindelijk is de bladmuziekcollectie van de Stadsbibliotheek Haarlem binnen twee jaar volledig digitaal gecatalogiseerd. En dat betekent voor het eerst dat de catalogus van de hele collectie ook te raadplegen is via internet.
De muziekcollectie van de Stadsbibliotheek is begonnen met een geschenk van de firma Enschedé. Er is in de beroemde drukkersfamilie Enschedé veel kamermuziek gemaakt. Omstreeks 1932 is hun collectie van circa 1000 werken aan de bibliotheek geschonken en lag daarna op de zolder van de bibliotheek totdat men in 1934 met catalogiseren en rubriceren begon.
De collectie bestond uitsluitend uit werken voor piano, duo's, trio's kwartetten en kwintetten met en zonder piano. Verder waren er nog enkele liederenbundels van Schubert, Schumann en Brahms en de klavieruittreksels van de Matthäus-Passion van Bach, de Messiah van Händel, enkele Verdi-opera's en de partituren van de Beethoven symfonieën. Er was geen koormuziek, geen orgelmuziek, geen muziek voor blazers en helemaal geen moderne muziek - zelfs niet van Debussy en Ravel.
In 1941 toen Mej. C.M. Reeser (in bibliotheekkringen als Do Reeser bekend) in dienst kwam bij de Stadsbibliotheek nam zij de leiding van de muziekcollectie over. Onder haar leiding groeide de collectie gestaag van 2456 bij de opening van de uitlening in mei 1942 tot ca. 10.000 in 1958 and ca. 16.000 exemplaren in 1965. In de volgende jaren was zelfs door de directie voor de "muziekaankoop geen maximum bedrag meer vastgesteld"

Hoewel de omvang van de muziekcollectie bleef groeien was er weinig sprake van een saneerbeleid. De schenkingen die zo bruikbaar waren in de jaren '40 en '50 bleven in de collectie bijna onaangetast tot 2004. En de ontwikkelingen op het gebied van het catalogiseren van bladmuziek bleef ook achter. Terwijl de collectie boeken en later ook cd's in de jaren '80 werden gecatalogiseerd bleef men voor de bladmuziek de kaartenbakken gebruiken. Toen ik in dienst kwam als muziekbibliothecaris in 2004 was zelfs heel veel bladmuziek die sinds de jaren '50 nooit uitgeleend was en een gedeelte van het bezit helemaal niet gecatalogiseerd.
Vijf jaar geleden was minder dan 20% van de bladmuziek in de Stadsbibliotheek Haarlem digitaal gecatalogiseerd. Door middel van fondsenwerving hebben we een catalogusproject opgestart voor de orgelbladmuziek - een zwartepunt in ons collectiebeleid. De orgelmuziek is volledig gecatalogiseerd in 2006.
Door de fusie met de openbare bibliotheek in Heemstede konden we gelukkig gebruik maken van de diensten van een ervaren catalogiseerder die duizende titels de afgelopen vijftien maanden digitaal heeft gecatalogiseerd. Een grote prestatie.
Nu is het zover. Weg met de catalogusbakken en er zijn geen cataloguskaarten meer nodig.
Via de catalogus van de Stadsbibliotheek kunt u onze complete bladmuziek raadplegen.

2 opmerkingen:

lidia zei

Gefeliciteerd met het digitaliseren van de bladmuziek. Wanneer gaat de kaartcatalogus weg van de afdeling? (wel iets bewaren voor het archief...)

Zilvervis zei

Hier een leuk interview met een Utrechtse muziekbibliothecaris:
http://zilvervis.net/2011/01/19/als-iemand-om-een-vivaldi-sonate-vraagt-slaak-ik-een-diepe-zucht/