woensdag 16 januari 2008

2008 in teken van 50 jaar nederpop


Stichting 50 Jaar Nederpop heeft op Noorderslag onder grote belangstelling haar plannen voor dit jaar gepresenteerd. In 2008 is het vijftig jaar geleden dat de single Rock Little Baby Of Mine van The Tielman Brothers uitkwam, een moment dat volgens velen de geboorte van de Nederlandse rock & roll inluidde.


Onder toeziend oog van een trotse zanger/gitarist Andy Tielman zelf vond afgelopen vrijdag in Groningen de officiële aftrap van het jubileumjaar plaats. Muziekblad OOR presenteerde een speciaal 50 Jaar Nederpop-nummer dat vanaf donderdag in de winkels ligt en host Henk Westbroek toonde de aanwezigen de speciale 50 Jaar Nederpop-website met daarop de voorlopige Canon van de Nederlandse popmuziek. Voorafgaand en na afloop van de presentatie werd op Noorderslag een groot aantal coryfeeën uit de Nederpop geïnterviewd: natuurlijk Andy Tielman, maar ook Peter Koelewijn, Jerney Kaagman (Earth And Fire), Ernst Jansz (Doe Maar, CCC Inc.) en Jan Akkerman (o.a. Focus, Brainbox). Deze gesprekken kun je binnenkort terugzien op de website 50jaarnederpop.nl.

In het kader van 50 Jaar Nederpop zullen er dit jaar nog meer activiteiten plaats gaan vinden. Universal en Fonos (Beeld en Geluid) brengen binnenkort de eerste van vijf 50 Jaar Nederpop-boxen uit. Elke uitgave bestaat uit twee cd's met de allerbelangrijkste Nederpop hits en 1 cd met obscuur materiaal (b-kantjes, live opnames etc.). De NPS zendt op zaterdag 3 mei De Nacht van de Nederlandse Popmuziek uit, een drie uur lang durend live programma op Nederland 3, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis. Ook bestaan er plannen bij Double 2 (het productiebedrijf van Jan Douwe Kroeske) om rond het thema drie live-shows in de Heineken Music Hall te organiseren. In maart verschijnt het boek 50 Jaar Nederpop waarin muziekjournalist en OOR redacteur Jan van der Plas het verhaal vertelt van vijftig jaar Nederlandse popmuziek.

Op woensdag 26 maart vindt in het hoofdstedelijke Fantasio (dat dit jaar 40 jaar bestaat) een congres plaats onder het thema ‘de invloed van 50 jaar popmuziek in Nederland’. Wat is de stand van zaken in de Nederpop, de vaderlandse muziekindustrie en wat is het resultaat van het overheidsbeleid op het gebied van de popmuziek? Aanleiding is het afscheid van het Nationaal Popinstituut, dat per 1 januari is opgegaan in het Nederlands Muziekcentrum en ook het gebouw aan de Prins Hendrikkade verlaat.

De presentatie van 50 Jaar Nederpop kreeg onder meer aandacht in de tv-programma’s Een Vandaag en RTL Boulevard. Bekijk hier de uitzendingen:

Een Vandaag

RTL Boulevard

Ga voor alle info en de Canon van de Nederlandse popmuziek naar www.50jaarnederpop.nl.

50 Jaar Nederpop wordt mogelijk gemaakt door Buma Cultuur, Muziek Centrum Nederland (NPI), Fonos.nl/Beeld en Geluid, OOR en Catch A Fire.

Bron: Nationaal Pop Instituut
(TH)



Geen opmerkingen: