woensdag 6 februari 2008

Vaarwel...


Boudisque Amsterdam vanaf 29 maart verleden tijd

Zoals gisteren reeds gemeld sluit Boudisque na 40 jaar de deuren. Vandaag is bekendgemaakt dat de sluiting op 29 maart een feit is. Het afgelopen jaar bracht de winkel aan de Haringpakkerssteeg in Amsterdam een onverwacht scherpe daling van de omzet. Eigenaar Richard van der Veen noemt het massale downloaden als de belangrijkste oorzaak. "Tot vorig jaar groeide de omzet in dvd en was de cd-verkoop stabiel. In de eerste helft van 2007 stortte de verkoop van hiphop en reggae in en in de tweede helft de rest."De steeds verdere teruggang van het winkelgebied 'Kop Nieuwendijk'speelt volgens Van der Veen ook een rol. "Het is verworden tot een monocultuur gericht op toeristen, waardoor de oorspronkelijke winkeliers verdwijnen."

Het huidige huurcontract van Boudisque Amsterdam loopt deze maand af. "Door de eisen van de verhuurder is het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst niet haalbaar", aldus Van der Veen. "Toen ik begin december de gesprekken startte met onze accountant had ik deze situatie niet verwacht. We staan al jaren op Lowlands en daar verkochten we elke editie zo'n 12.000 units in tweeënhalve dag. Daardoor keek ik altijd positief naar de toekomst. Maar nu bleek onderaan de streep een cijfer te verschijnen waar we niet mee verder konden. Dat was het moment om heel scherp, koud en koel naar de cijfers te gaan kijken. Natuurlijk is er ook een grote emotionele lading, niet alleen bij mij, maar ook bij werknemers waarvan er velen al jaren hier werken."Of Boudisque dit jaar wel aanwezig is op Lowlands, is nog niet bekend. Van der Veen: "Het is niet opportuun om erover na te denken, laat staan er uitspraken over te doen."

Boudisque heeft ook vestigingen in Utrecht en Nijmegen, en exploiteert een webwinkel. In Utrecht ligt het zwaartepunt van de omzet op klassiek, jazz en film. In Nijmegen wordt uitsluitend film verkocht. Beide vestigingen en de internetwinkel hebben een stabiele omzet en blijven open. Momenteel wordt volgens Van der Veen serieus gekeken of er personeel bij andere vestigingen terechtkan. Over zijn eigen toekomst heeft hij nog niet nagedacht. "Dat heeft op dit moment geen prioriteit."

Bron: Entertainment Business, 5 februari 2008

Geen opmerkingen: