dinsdag 8 juni 2010

Schumann 200 jaar!!


8 juni 2010 is het 200 jaar na de geboorte van de grote componist Robert Schumann en terecht krijgt hij ruimschoots de aandacht die hij verdient tenminste op de radio. De muziek van Schumann laat je nooit koud en het persoon Schumann wekt alleen maar sympathie op - tenminste bij mij.
Schumann overleed aan syfilis na een verblijf van tweeenhalf jaar in een psychiatrische inrichting in Bonn Endenich. Dit feit is aanleiding voor veel commentatoren van minstens de afgelopen honderd jaar om zijn (latere) muziek in dit licht te beoordelen. In de trant van: Schumann was psychiatrisch ziek aan het worden en dat hoor je terug in toenemende mate in de muziek van zijn laatste jaren. Het is bedenkelijk om zo te redeneren maar, ik geeft toe, de verleiding is groot. Het is vanzelfsprekend dat je vroegere werken zoals Carnival en Papillons van de jaren '30 van de 19e eeuw met de latere werken van de jaren '50 zoals het Vioolconcert vergelijkt. Misschien is deze latere muziek minder spontaan maar Schumann heeft een grote muzikale ontwikkeling doorgemaakt. En het betekent niet dat zijn creativiteit als componist is aangetast door manisch-depressiviteit.
Trouwens hoe moeten we de muziek van Schumanns jonge jaren die niet alleen spontaan maar vaak ook idiosyncratisch is beoordelen toen hij nog weinig last van ziekte verschijnselen had -.
Laten we Schumanns muziek in ieder geval op zijn eigen waarde lusiteren zonder te veel van een mogelijke ziektebeeld doorheen te mengen.
Dat gezegd is het leven bijzonder interessant geweest om kennis van te maken. Kijk bijvoorbeeld naar deze video reportages van Hans Haffmans voor Radio 4 met de titel Schumann achterna.



.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.




Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


In Duitsland is men ook druk bezig om Schumann te herdenken bijvoorbeeld de Beiträge zur Jubiläum von Robert Schumann van de MDR.
Tenslotte nog een hoorspel van de Radio 4 website ‘Uitgesproken Schumann’ over de rol van Robert Schumann als muziekcriticus. Deel 1: Get Microsoft Silverlight
Deel 2:
Get Microsoft Silverlight

Laten we niet de verrukkelijke muziek van Schumann niet vergeten. Mijn favorieten? In ieder geval de Fantasie op. 17, Liederkreis op. 24 (Heine) en Eichendorff op. 39, Dichterliebe
Das Paradies und die Peri, de symfonieën, het Pianoconcert en het Vioolconcert

En voor later vergeet niet de lezing van psychiater Hans van der Ploeg met de titel Robert Schumann: tussen jubelzang en doodsangst op 1 oktober in de bibliotheek Haarlem om 20.00 als onderdeel van de 3e Madness and Arts Festival in Haarlem.
IB

Geen opmerkingen: