maandag 21 juni 2010

Bomans tentoonstelling


Afgelopen zaterdag is de nieuwe Bomans tentoonstelling in De Hallen in Haarlem gepresenteerd. In een bomvolle Doopsgezinde Kerk werd de tentoonstelling geopend door de directeur van het Frans Hals Museum Karel Schampers en de conservator Antoon Erftemeijer,de samensteller van de tentoonstelling. Er werd ook een toespraak voorgelezen van Bomans kenner Michel van der Plas en Bomans was er zelf ook bij in de gedaante van, een voor mij tenminste, onbekende acteur. Een heel knappe en geestige voorstelling.
Na de bijeenkomst in de kerk naar de Hallen op de Grote Markt om de tentoonstelling te bekijken.
Wat een verrassing voor mij om de schilderij (hierboven) van de Rijnlandsche Academie in zijn volle glorie te bewonderen.
Dit schilderij heb ik vorig jaar als geschenk van de opgeheven Stichting Toonkunst Bibliotheek gekregen. Antoon Erftemeijer toonde veel belangstelling voor het schilderij. Maar het moest eerst gerestaureerd worden. Dit hebben we laten doen en het resultaat - met de juiste belichting uiteraard - mag er wezen.
Na de tentoonstelling (4 september 2010) wordt het schilderij in de Stadsbibliotheek geplaatst en we zijn van plan hier veel aandacht aan te schenken en aan de geportretteerden - in het bijzonder de Haarlemse componist Jan Mul die in 2011 een honderd jaar geleden is geboren. Meer hierover later.
Maar eerst veel lof voor zowel de tentoonstelling als de voortreffelijke catalogus geschreven door Antoon Erftemeijer.


(IB)

Geen opmerkingen: