maandag 12 april 2010
30 jaar Bevrijdingspop Haarlem
Van een popfestival voor de jeugd genaamd 'Rockherrie' is Bevrijdingspop Haarlem in 30 jaar uitgegroeid tot een evenement van allure.
Speelde de 1e editie in 1980 zich af in de gymzaal van de Sint Antoniusschool aan de Zijlsingel, de volgende twee jaar is de lokatie Jazzclub de Egelantier aan het Groot Heiligland. In '84 gaan we voor het eerst de buitenlucht in. Via Prinsenhof, Kenaupark, Haarlem Stadion en Botermarkt bereikt het festival in 1990 zijn vaste stek op het Vlooienveld in de Haarlemmerhout.
Bezoekersaantallen stijgen naarmate het gebeuren ambitieuzer wordt, met in 2000 het ongelooflijke aantal van 175.000 bezoekers. Via radio en televisie wordt een oproep gedaan om alsjeblieft niet meer naar Haarlem te komen. Het ging zelfs zo ver dat het bier op was! Onder politiebegeleiding reed een tankwagen vol vers bier vanaf de brouwerij richting Haarlemmerhout.
Ook het engagement van Bevrijdingspop groeide. Er kwam een jaarlijks thema in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat doorklonk in de debatten, de sprekers, de gedichten, de kunst...... Het thema voor dit jaar is 'Vrijheid wereldwijd' .
En hoe mooi, na 30 jaar zijn we weer terug bij de grondlegger van Bevrijdingspop Ilco van der Linde. Hij lanceert op de Internationale Dag van de Vrede (21 september 2011) een nieuw internationaal vredesinitiatief MasterPeace. De pre-launge vindt plaats tijdens Bevrijdingspop 2010, waar het logo en de slogan van MasterPeace bekend worden gemaakt.
En dan nu: MUZIEK!!!
Veel van de groepen die in de loop van deze 30 jaar optraden zijn terug te vinden in de collectie van de bibliotheek. Van Urban Dance Squad, Claw Boys Claw, The Scene, Richenel, Fatal Flowers, New Cool Collective tot Manu Dibango, Cheb Mami, Gil Scott-Heron, Drive-By Truckers, Radiohead,......
En wat te denken van onze Haarlemse artiesten die altijd ruim plaats krijgen op Bevrijdingspop zoals Bloem, Gotcha!, Silkstone, Funkabilities, Ro, The Sheer, The Hype, Kirsten, Elektrik Hannes.....allemaal te vinden in de Haarlem Muziekcollectie.
Een uitgebreide geschiedenis is na te lezen in het boek dat is verschenen ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van het festival 'Bevrijdingspop 1980 - 2005' of in het archief van Bevrijdingspop.
'Wat betekent vrijheid voor jou' webregio TV interviewt Juliet Lewis, Kubus en bang bang en presentator van het festival Giel Beelen.
Tenslotte: van 16 april tot 15 mei is de tentoonstelling 30 jaar Bevrijdingspop te beleven in Bibliotheek Centrum.
Lees hier meer.
(TH)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten