vrijdag 9 november 2007

Orgels in beeld en geluid


Een orgelconcert in de kerk is een bijzondere ervaring. Als je naar een concert gaat ben je gewend de uitvoerenden te zien spelen. In de regel zit je wel voor het orgel maar de organist zie je niet totdat hij of zij klaar is met spelen en de applaus in ontvangst neemt.
Wat je wel ziet in de Grote Bavokerk in Haarlem is, in ieder geval een imposant bouwwerk. En dan als je in de kerk het Müllerorgel in zijn volle glorie hoort is het een indrukwekkende ervaring.
Gisteren mochten we een bijzondere collectie orgelprenten van de Openbare Bibliotheek Rotterdam in ontvangst nemen. Ter gelegenheid van dit cadeau hebben we Anton Pauw een van de stadsorganisten van de Gemeente Haarlem, gevraagd voor een rondleiding bij het Müllerorgel.

Wat bijzonder van deze rondleiding is dat je niet alleen van alles te weten komt van het orgel maar ook iets leert van wat er zich achter de façade van het orgel afspeelt. We kregen de registers en zelfs de binnenkant van het orgel te zien. Fascinerend is ook om dan de organist zelf te zien spelen. Het uitgebreide voetwerk bij de pedalen vind ik altijd zo virtuoos. In muziek van Bach liet Anton Pauw ons horen hoe de verschillende registers gecombineerd kunnen worden tot een muzikaal geheel.
Hierna hoorden we hoe de klank als afgerond geheel voor de luisteraar beneden in het schip van de kerk klinkt.
Voor een fotoimpressie van de rondleiding van het Müllerorgel en de aansluitende overdracht van de orgelprenten klik hier.
Meer over de collectie orgelprenten een ander keer.

Geen opmerkingen: