dinsdag 18 september 2007

Robert Schumann en Clara Wieck een liefde in muziek


Vorig jaar was het precies 200 jaar geleden dat de grote componist uit de Romantiek Robert Schumann is overleden. De Stadsbibliotheek Haarlem had toen een cursus willen organiseren rondom de muziek van Robert Schumann.

Veel documentatie over Robert Schumann is beschikbaar van zijn eigen hand. Er zijn heel veel brieven van Schumann gepubliceerd en hij heeft veel over muziek geschreven onder andere in het toonaangevende tijdschrift Neue Zeitschrift voor Musik dat hij in 1834 oprichtte. Daarnaast is er veel bekend over de turbulente relatie met Clara Wieck de jonge concertpianiste met wie hij na jaren conflict met haar vader eindelijk is getrouwd.

U begrijpt dat we niet verlegen zitten om interessante en soms sappige verhalen rondom Robert Schumann

En dan de muziek, daar draait het uiteindelijk om. In zijn jonge jaren heeft hij bijna uitsluitend piano muziek geschreven – enigmatisch en vooral geïnspireerd waarin hij vaak nieuwe paden betrad als componist. De Fantasie in C groot op. 17 is een van de meest aangrijpende stukken uit deze periode. In 1838 schreef Schumann aan Clara: “Ik ben net klaar met een in detail uitgewerkte fantasie in drie delen die ik al ruwweg schetste in juni 1836. Het eerste deel,is naar ik geloof het meest gepassioneerde dat ik ooit schreef – een diepgevoelde weeklacht voor jou.”

In 1840 componeerde Schumann ineens niet minder dan 140 liederen. Sommige van deze liederen zijn de bekendste geworden in het liedrepertoire en de liedcyclus Dichterliebe staat terecht bovenaan.

Als u meer wilt weten kunt u uiteraard opnames en veel boeken over Schumann – inclusief zijn brieven en geschriften via uw plaatselijke bibliotheek vinden.
Voor een korte lijst van aanbevolen literatuur klik
hier.De bladmuziek kunt uw gratis downloaden van IMSLP.

U kunt cd's en dvd's via Muziekweb lenen. Via DigiLeen kunt u gratis digitale opnamen van Lotte Lehmann en Werner Güra lenen.
U kunt ook uiteraard deelnemen aan de cursus Robert Schumann en Clara Wieck een liefde in muziek in de Stadsbibliotheek Haarlem. De cursus begint 27 september 2007. Voor meer informatie
i.borthwick@haarlem.nl

Geen opmerkingen: