woensdag 5 september 2007

Gaudeamus, laat ons verheugen...!

Het is september en de jaarlijkse Gaudeamus Music Week is er weer van 3-9 september in Amsterdam.

Voor de meeste mensen is Stichting Gaudeamus vrij onbekend en zo ook de Gaudeamus Music Week.

Sinds het einde van de tweede wereldoorlog is de Stichting Gaudeamus in het begin onder de bezielende leiding van Walter Maas bezig om de hedendaagse muziek in Nederland te promoten.

Een van de belangrijkste activiteiten van Stichting Gaudeamus is het organiseren van de jaarlijkse internationale muziekweek. Dit compositieconcours is bedoeld voor componisten onder de 30 jaar die een compositie kunnen inzenden en meedingen naar de hoofdprijs van € 4.500,--.

De “shortlist”van de composities die in aanmerking komen voor de prijs worden allemaal in de Gaudeamus Music Week uitgevoerd door gerenommeerde ensembles met de componisten die de hele week aanwezig zullen zijn. Sommige partituren van de uit te voeren werken kun je zelfs gratis downloaden van de Gaudeamus site.

Dus als je een voorproef wilt horen van de muziek van de jonge generatie componisten voordat ze bekend worden ga naar de concerten van de Gaudeamus Muziekweek.

We kunnen de idealen van Stichting Gaudeamus loven en aanbevelen. Helaas is er weinig publieke belangstelling voor nieuwe muziek – die niet uit een populaire hoek komt. Weinig aandacht in de krant een hooguit een melding van de winnaar in het radionieuws bulletin zondagavond. Is het de componist die onvoldoende communiceert of de uitvoerenden die de nieuwe muziek niet meer dan een verplicht onderdeel van hun werkzaamheden zien? Nieuwe muziek moet vooral overtuigend zijn en overtuigend uitgevoerd worden. Hoe komt deze muziek anders bij het publiek terecht?

Is de (nieuwe) klassieke muziek saai? Is de doelgroep alleen maar boven de 50 – zelfs wanneer de componisten onder de 30 moeten zijn?

Misschien kan de jonge charismatische Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel uitkomst bieden. Zijn werk met het Simon Bolivar jeugdorkest is echt fenomenaal. Zie deze recensies van hun concert vorige week in Londen tijdens de BBC Proms http://arts.independent.co.uk/music/reviews/article2881628.ece en http://observer.guardian.co.uk/review/story/0,,2156159,00.html .




Geen opmerkingen: