vrijdag 28 september 2007

Arno in het Patronaat


Arno Hintjens, de 58- jarige Belgische rockzanger deed gisteren het Patronaat aan met zijn één jaar durende Jus de Box tour d’Europe. Na T.C.Matic en Charles et les Lulus toert hij nu met zijn eigen band kortweg onder de naam Arno.

Arno had er zin in, al om 5 voor 9 begon hij met zijn energieke show, waarin hij oude successen speelde, zoals "Putain, putain" en "Ratata", maar ook nummers van zijn nieuwste CD Jus de Box. Veel nummers in het Frans, een enkele in het Engels, maar allemaal met evenveel hartstocht gezongen.

Halverwege het concert ging de oude zanger even zitten, of het nu gebrek aan conditie was of om een blik op zijn teksten te kunnen werpen die daar op de grond lagen, geen idee. Maar daarna ging het weer in volle vaart door.

Arno had een willig publiek, maar het Patronaat was lang niet uitverkocht, toch een gemiste kans.

donderdag 27 september 2007

Mixed feelings about songlines



Al vele jaren zijn wij als Stadsbibliotheek geabonneerd op het tijdschrift "Songlines", een Engelstalig blad over wereldmuziek. Als u een beetje in dat genre geïnteresseerd bent zeker een aan te raden blad. Maar de levering liep nooit echt vlot. Het laatste nummer in het tijdschriftenrek dateert al weer van september/oktober 2005 en werd ons samen met nog wat andere oudere nummers na diverse malen reclameren in december 2006 nageleverd. Daarna hebben we, wat we ook probeerden, niets meer binnengekregen helaas, terwijl ze het op hun website al vrolijk hebben over het novembernummer 2007, dus het verschijnt nog wel regelmatig (tweemaandelijks). Soms is het leven vol met raadsels, want waarom het zo moeilijk is om zo'n tijdschrift te leveren? Nou ja in ieder geval valt hun website nog wel te raadplegen. En wij hebben een abonnement genomen op het nieuwe tijdschrift "Mixed", het eerste Nederlandstalige magazine dat zich richt op muziek uit de hele wereld, in samenwerking met o.a. Codarts (Rotterdams conservatorium), de NPS en de Nederlandse Wereldomroep. Het verschijnt tweemaandelijks en het 0-nummer staat nu voor u ter inzage in het tijdschriftenrek op de muziekafdeling. En Songlines? Ik heb van onze tijdschriftenadministratie gehoord dat we nog steeds geabonneerd zijn, we blijven het proberen, dus wie weet komt er ooit op een bepaalde dag een hele stapel oude nummers binnen (en hopelijk dan ook meteen het nieuwste... )
Tot slot een "wereld"tip: Habib Koité speelt zondagavond 30 september om 21.00 uur in De Melkweg in Amsterdam. Zijn nieuwste cd "Afriki" is besteld en komt binnenkort in onze collectie.
(RK)

maandag 24 september 2007

Muziek als tweede taal

DE EERSTE KEER!

Muziek met mensen uit alle landen: hoe doe je dat? Afgelopen donderdag, bibliotheek Haarlem-Noord, gebeurde het: je ontmoet elkaar, je luistert samen naar Cd’s, je geniet en voor je het weet zing je mee.

Of je trommelt, je klapt in je handen en je hebt plezier met elkaar. Nooit gedacht dat je dat zou DOEN! Ik als initiator van deze muziekgebeurtenis heb genoten……….en ik kijk uit naar de volgende keer

donderdag 18 oktober, 16 – ongeveer 18 uur. Voor alle leeftijden. Kom vrijblijvend even luisteren, neem een Cd mee die je mooi vindt of een muziekinstrument, en wij maken er iets van.

De bibliotheek is bijzonder gastvrij voor ons; we gebruiken een prachtige zithoek en er is koffie, thee en limonade.

OP NAAR DE TWEEDE KEER!

Barbara Karst

Voor meer informatie neem contact op met Barbara Karst op bkarst@xs4all.nl of via de Stadsbibliotheek Haarlem t.a.v. Ian Borthwick of Lydia van Duijn


donderdag 20 september 2007

Het Theater van 't Woord


In mijn stukje over de oude meesters vergat ik de namen van Bud Shank (80) en Herb Geller (78) te noemen, twee helden van de West Coast jazz uit de jaren vijftig die op 10 februari van dit jaar optraden in Vredenburg in Utrecht. Nou ja, het was ook niet de bedoeling een uitputtende opsomming van álle oudjes te geven. Wat ik wel jammer vind is dat ik vergat te vermelden dat Herb Geller afgelopen vrijdagavond optrad in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) in het kader van de jazzconcerten die onder de naam "Jazz in de Bieb, René van Beeck invites……" door de Amsterdamse contrabassist René van Beeck ism de OBA maandelijks georganiseerd worden. De concerten vinden plaats in het Theater van 't Woord op de bovenste verdieping van de nieuwe Amsterdamse bieb. Een heus concertzaaltje met tweehonderdzeventig zitplaatsen. Als je er zit waan je je niet meer in een bibliotheek maar in een heus theater. Totdat ergens midden in het concert wordt omgeroepen dat de bibliotheek gaat sluiten (daar doen ze het óók in het Engels, zodat het even duurt voordat ze klaar zijn) waarna René van Beeck ons moet verzekeren dat wíj toch echt mogen blijven zitten. Gelukkig viel de mededeling nét tussen twee nummers in en niet tijdens een van de mooie solo's van Herb Geller, maar ik kan me herinneren dat hetzelfde een paar maanden eerder óók al gebeurd was. 't Is ook moeilijk om zo'n knopje te vinden om de boel uit te schakelen!
Maar eerlijk is eerlijk, ik ben wel jaloers op zo'n mooi zaaltje, hoewel onze Doelenzolder natuurlijk ook prachtig is. Helaas zullen we het komend jaar wat minder aktiviteiten kunnen organiseren ivm de uitgebreide herinrichting van de Stadsbieb die er aan zit te komen (de reeds geplande aktiviteiten gaan wel gewoon door) en na die herinrichting zitten we niet meer op zolder, maar helemaal beneden in dat mooie oude gebouw.
(RK)

dinsdag 18 september 2007

Robert Schumann en Clara Wieck een liefde in muziek


Vorig jaar was het precies 200 jaar geleden dat de grote componist uit de Romantiek Robert Schumann is overleden. De Stadsbibliotheek Haarlem had toen een cursus willen organiseren rondom de muziek van Robert Schumann.

Veel documentatie over Robert Schumann is beschikbaar van zijn eigen hand. Er zijn heel veel brieven van Schumann gepubliceerd en hij heeft veel over muziek geschreven onder andere in het toonaangevende tijdschrift Neue Zeitschrift voor Musik dat hij in 1834 oprichtte. Daarnaast is er veel bekend over de turbulente relatie met Clara Wieck de jonge concertpianiste met wie hij na jaren conflict met haar vader eindelijk is getrouwd.

U begrijpt dat we niet verlegen zitten om interessante en soms sappige verhalen rondom Robert Schumann

En dan de muziek, daar draait het uiteindelijk om. In zijn jonge jaren heeft hij bijna uitsluitend piano muziek geschreven – enigmatisch en vooral geïnspireerd waarin hij vaak nieuwe paden betrad als componist. De Fantasie in C groot op. 17 is een van de meest aangrijpende stukken uit deze periode. In 1838 schreef Schumann aan Clara: “Ik ben net klaar met een in detail uitgewerkte fantasie in drie delen die ik al ruwweg schetste in juni 1836. Het eerste deel,is naar ik geloof het meest gepassioneerde dat ik ooit schreef – een diepgevoelde weeklacht voor jou.”

In 1840 componeerde Schumann ineens niet minder dan 140 liederen. Sommige van deze liederen zijn de bekendste geworden in het liedrepertoire en de liedcyclus Dichterliebe staat terecht bovenaan.

Als u meer wilt weten kunt u uiteraard opnames en veel boeken over Schumann – inclusief zijn brieven en geschriften via uw plaatselijke bibliotheek vinden.
Voor een korte lijst van aanbevolen literatuur klik
hier.De bladmuziek kunt uw gratis downloaden van IMSLP.

U kunt cd's en dvd's via Muziekweb lenen. Via DigiLeen kunt u gratis digitale opnamen van Lotte Lehmann en Werner Güra lenen.
U kunt ook uiteraard deelnemen aan de cursus Robert Schumann en Clara Wieck een liefde in muziek in de Stadsbibliotheek Haarlem. De cursus begint 27 september 2007. Voor meer informatie
i.borthwick@haarlem.nl

vrijdag 14 september 2007

Ton Koopman en de stylus phantasticus van Buxtehude

Buxtehude is niet een componist die je publiekstrekker nr. 1 zou noemen zelfs niet in het Buxtehude-jaar 2007.

Maar als Ton Koopman optreedt als pleitbezorger voor de muziek van Buxtehude neemt de aantrekkingskracht van deze componist enorm toe. Dit hebben we kunnen zien en horen dinsdag 11 september j.l. toen Ton Koopman naar de Grote of St. Bavo Kerk in Haarlem kwam om een lezing over en een orgelconcert met muziek van Buxtehude te geven. Ton Koopman trok meer dan 200 mensen met zijn inleiding over de orgelmuziek van Buxtehude. Hij sprak over de stylus phantasticus in Buxtehude’s muziek op een bevlogen manier en hoe deze stijl Bach mogelijk heeft beïnvloed bijvoorbeeld in zijn beroemde Toccata in d klein BWV 565.

Na deze lezing konden we meteen horen waarover Ton Koopman sprak toen hij een orgelconcert met muziek van Buxtehude, François Couperin en Bach gaf. De combinatie van rijkgeschakeerde klank, helderheid en speelsheid die Ton Koopman uit het Müllerorgel toverde in deze muziek was een openbaring. Terecht zat de Grote of St.Bavo Kerk vol met belangstellenden voor dit concert.

Wie zou er in het Messiaen-jaar 2008 ook zo’n interessante lezing en een prachtig orgelconcert kunnen geven?


donderdag 13 september 2007

Vreemde instrumenten

Een week geleden had ik het over Yusef Lateef, die gebruik maakt van allerlei exotische instrumenten. Een andere (multi) instrumentalist die van afwijkende instrumenten gebruik maakte was (Rahsaan) Roland Kirk (1936-1977) Hij speelde saxofoons, fluit (kent u Ian Anderson en Jethro Tull? Luister naar Roland Kirk's fluitspel en u weet waar Ian z'n inspiratie haalde. Op de eerste cd van Jethro Tull "This was" staat ook het nummer"Serenade to a cuckoo" van Kirk) Omdat hij soms 3 saxofoons tegelijk bespeelde - hij was een soort éénmans blazerssectie - moest hij wat aanpassingen maken. Zo ontstond de "stritch", een rechte altsaxofoon. Ook bespeelde hij een "manzello", een aangepaste versie van de saxello (een gebogen sopraansaxofoon). Daarnaast gebruikte hij onder meer ook nog blokfluit, neusfluit, de "trumpophone" (een trompet met het mondstuk van een sopraansax) en de "slidesophone" (een kleine trombone, ook met een saxmondstuk)
Daar moest ik laatst aan denken toen ik de cd van Hakon Kornstad "Single engine" bestelde (inmiddels is deze cd in onze collectie). Het is wel heel wat anders en minder toegankelijke muziek dan wat Roland Kirk ooit maakte, maar als u eens wilt horen hoe een "flutonette" (een dwarsfluit met een klarinetmondstuk) klinkt...
(RK)

dinsdag 11 september 2007

Jazzpianist Joe Zawinul overleden


WENEN - De wereldberoemde pianist Joe Zawinul is dinsdagochtend overleden. Hij stierf op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats Wenen. Zawinul wordt beschouwd als één van de beste jazzpianisten van na de Tweede Wereldoorlog. Zawinul was de afgelopen jaren meerdere malen te zien op het North Sea Jazz Festival
(bron: de Volkskrant)

vrijdag 7 september 2007

Ton Koopman en Buxtehude



Ton Koopman speelt en vertelt over de orgelmuziek van Buxtehude

In het kader van de activiteiten rondom Buxtehude 300 jaar geeft Ton Koopman – Buxtehudekenner bij uitstek – een concert op het Müllerorgel in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Dat gebeurt op dinsdag 11 september 2007. Aanvang van het concert is 20.15 uur.
Van 19.00 – 19.45 verzorgt Ton Koopman een inleiding op dit concert. De inleiding vindt ook plaats in de Grote of St. Bavokerk, ingang Oude Groenmarkt 23. De prijs van deze inleiding inclusief het programmaboekje is € 5,00. Het concert is gratis.
Kaartjes voor de inleiding zijn te koop bij de Centrale Bibliotheek. Telefonisch reserveren kan ook via 023 – 5115300. Aanmelden via e-mail is ook mogelijk via i.borthwick@haarlem.nl

Ton Koopman speelt de volgende composities van Buxtehude tijdens het orgelconcert

Preludium, Fuga en Ciacona in C, BuxWV 137
Auf meinen lieben Gott in e klein, BuxWV179
Fuga in C, BuxWV 174
Preludium in E, BuxWV 141
In dulci jubilo in G BuxWV 197
Preludium Manualiter in g klein BuxWV 163

U kunt de bladmuziek hier gratis downloaden.
Ton Koopman speelt de complete orgelmuziek van Buxtehude op omnia opera III en omnia opera IV

donderdag 6 september 2007

Luciano Pavarotti overleden

In zijn woonplaats Modena is vannacht Luciano Pavarotti overleden. De wereldberoemde Italiaanse tenor leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker. Hij is 71 jaar geworden.
Lees meer:

Oude meesters

(foto: Hans Speekenbrink)

In de wereld van de jazzmuziek komt het gelukkig nog voor (zoals ook in andere genres van de muziek overigens, maar dit nu even terzijde) dat goede musici maar doorgaan en blijven optreden. Tot op zeer hoge leeftijd. Neem nu Roy Haynes, een jazzdrummer die met zo'n beetje alle groten der aarde heeft samengespeeld. 82 jaar is hij nu en één brok power en energie. Ik zag hem zowel verleden jaar als het jaar ervoor op het North Sea Jazz Festival, de eerste keer met de groep Fountain of Youth waar onder andere Marcus Strickland in meespeelt, en een jaar later met het Branford Marsalis Trio. Of neem Yusef Lateef. Een jaar of 86 al en in maart van dit jaar was hij nog te zien in het Bimhuis. Hij is een van de weinigen die de hobo(!) gebruikt in de jazz. Luister naar het nummer Brother John, dit nummer valt ook te beluisteren op de cd Live at Pep's vol. 2. Door zijn interesse in de muziek uit Azië en het Midden-Oosten begon hij al in het begin van zijn carrière gebruik te maken van exotische instrumenten als de bamboe fluit, shanai, shofar, argol, sarewa. Hij speelde "wereldmuziek" voordat die naam bestond!
Een jonkie in dit rijtje ouden van dagen is een van de Heel Grote Namen in de jazz, namelijk Sonny Rollins. 9 september wordt hij 77 jaar. En 26 november treedt deze gigant op in het Concertgebouw in Amsterdam. Mis hem niet, als uw portemonnee het dragen kan! ...
Voor ietsje minder geld kunt u naar McCoy Tyner, 25 september in het Concertgebouw. (Als ook dat allemaal te duur is, elke maand liggen de nieuwe programma's van het Bimhuis weer klaar op onze muziekafdeling in het rek naast de jazzcd's! Leuke programmering en schappelijke prijzen) Maar als u het dichter bij huis wilt zoeken kunt u maandag 24 november ook in de Philharmonie terecht voor het Piet Noordijk kwintet & Rita Reys
(RK)

woensdag 5 september 2007

Gaudeamus, laat ons verheugen...!

Het is september en de jaarlijkse Gaudeamus Music Week is er weer van 3-9 september in Amsterdam.

Voor de meeste mensen is Stichting Gaudeamus vrij onbekend en zo ook de Gaudeamus Music Week.

Sinds het einde van de tweede wereldoorlog is de Stichting Gaudeamus in het begin onder de bezielende leiding van Walter Maas bezig om de hedendaagse muziek in Nederland te promoten.

Een van de belangrijkste activiteiten van Stichting Gaudeamus is het organiseren van de jaarlijkse internationale muziekweek. Dit compositieconcours is bedoeld voor componisten onder de 30 jaar die een compositie kunnen inzenden en meedingen naar de hoofdprijs van € 4.500,--.

De “shortlist”van de composities die in aanmerking komen voor de prijs worden allemaal in de Gaudeamus Music Week uitgevoerd door gerenommeerde ensembles met de componisten die de hele week aanwezig zullen zijn. Sommige partituren van de uit te voeren werken kun je zelfs gratis downloaden van de Gaudeamus site.

Dus als je een voorproef wilt horen van de muziek van de jonge generatie componisten voordat ze bekend worden ga naar de concerten van de Gaudeamus Muziekweek.

We kunnen de idealen van Stichting Gaudeamus loven en aanbevelen. Helaas is er weinig publieke belangstelling voor nieuwe muziek – die niet uit een populaire hoek komt. Weinig aandacht in de krant een hooguit een melding van de winnaar in het radionieuws bulletin zondagavond. Is het de componist die onvoldoende communiceert of de uitvoerenden die de nieuwe muziek niet meer dan een verplicht onderdeel van hun werkzaamheden zien? Nieuwe muziek moet vooral overtuigend zijn en overtuigend uitgevoerd worden. Hoe komt deze muziek anders bij het publiek terecht?

Is de (nieuwe) klassieke muziek saai? Is de doelgroep alleen maar boven de 50 – zelfs wanneer de componisten onder de 30 moeten zijn?

Misschien kan de jonge charismatische Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel uitkomst bieden. Zijn werk met het Simon Bolivar jeugdorkest is echt fenomenaal. Zie deze recensies van hun concert vorige week in Londen tijdens de BBC Proms http://arts.independent.co.uk/music/reviews/article2881628.ece en http://observer.guardian.co.uk/review/story/0,,2156159,00.html .