vrijdag 12 november 2010

Rijnlandsche Academie

Rijnlandsche Academie, 1952 (1)
In 1936 en 1937 namen Godfried Bomans en Harry Prenen stelling in de controverse rond de demping van de Bakenessergracht in Haarlem. Zij richtten daartoe de Rijnlandsche Academie op. Er verscheen een puntige brief in het Haarlems Dagblad. Later traden Wouter Paap, muziekcriticus en de Haarlemse componist Jan Mul toe tot dit schertsgezelschap, dat gezien kan worden als voorloper van de befaamde humoristische sociĆ«teit Teisterbant. Jan Mul componeerde veel kerkmuziek, maar van zijn hand kennen we ook de muziek van het lied Midden in de winternacht en – opmerkelijk genoeg! –van de film Fanfare van Bert Haanstra.


De Bakenessergracht is nooit gedempt, maar de brieven die de heren elkaar schreven zijn juweeltjes van satire. Van het illustere viertal maakte de schilder H.J. (Peer) van den Molengraft in 1950 een schilderij, dat onlangs werd geschonken aan de Bibliotheek Haarlem en omstreken. Het werd grondig gerestaureerd. Op zondagmiddag 14 november wordt dit kunstwerk feestelijk gepresenteerd in de Bibliotheek Haarlem om 15.00 uur


Ter introductie van de presentatie zal Antoon Erftemeijer, samensteller van de Bomansexpositie, spreken over Bomans in het algemeen en diens rol in de diverse schertsgezelschappen in het bijzonder. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Morinde ensemble o.l.v. Felix van den Hombergh en de vrouwenkoor Stella a capella o.l.v. Joke Snellen.

Geen opmerkingen: