donderdag 30 september 2010

Roel's CDtip

Miles Davis - Bitches Brew : legacy edition. Het genie van Miles Davis beperkte zich niet tot één stroming in de jazz, hij ging dwars door grenzen heen en creëerde zijn eigen muziek, zoals ook op deze fantastische cd, het ontstaan van jazzrock (later fusion genoemd) uit.




Deze versie van Bitches Brew in een fraai digipack bevat twee extra’s. Allereerst een cd met outtakes en daarnaast een dvd met opnames van een concert dat in 1969 in Kopenhagen werd opgenomen.
Voor nog meer Miles klik hier.
(Roel) 

NEDERLANDER HECHT AAN MUZIEKLES VOOR KINDEREN




Het volgende artikeltje is me uit het hart gegrepen en wil ik graag doorgeven ...

Ruim 80% van de Nederlanders vindt muziekles voor kinderen belangrijk. Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van Muziek telt!, een initiatief van Muziek Centrum Nederland, Kunstfactor en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Het onderzoek werd 24 september in het Concertgebouw van Amsterdam gepresenteerd.
Muziek telt! liet een representatief onderzoek doen onder bijna duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder, met een evenwichtige verdeling van leeftijd, opleiding, culturele achtergrond en geslacht. Ruim 80% van de ondervraagden meent dat muziek een vast onderdeel moet zijn van het lesaanbod op de basisschool.
Dat is nu lang niet altijd het geval. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (57%) vindt het belangrijk dat kinderen een muziekinstrument bespelen.
Een op de twee Nederlanders (49%) vindt dat muziek maken kinderen minder agressief maakt. Dat je door muziek beter kunt leren onderschrijft 41% van de Nederlanders. Bijna 40% denkt dat muzikale vorming een positieve invloed kan hebben op de Citoscore. Zeven op de tien Nederlanders ziet muziek als belangrijke motor voor de liefde voor cultuur in het algemeen.

Het initiatief Muziek telt! wil meer muziek in het leven van kinderen brengen, op school en daarbuiten. (Uit: Jazzflits nr. 144)

... of is dit weer een linkse hobby?
(Roel)

Blues top3

Naar aanleiding van mijn CDtip van vorige week toch nog even mijn favoriete bluesnummer top3.
Op nummer 1 (een beetje smokkelen maar die nummers hóren gewoon bij elkaar) ex aequo wat ikzelf de ultieme B.B. Kingtrilogie vind, van de cd Live at the Regal: Sweet little angel, It's my own fault en How blue can you get. Van Himmelhochjauchsend naar zum Tode betrübt in slechts 3 nummers. Met het bekende B.B. gitaarwerk

                        (Photo by Alexandra Wyman/Getty Images for Thelonious Monk Institute)

Op nummer 2  The Allman Brothers Band met You don't love me van Live at the Fillmore, een 20 minutenlang voortrazend nummer, tot  Duane Allman vanuit ongeveer stilstand een fantastische solo begint, aanvankelijk zonder begeleiding en deze tot een schitterende apotheose brengt.
Op nummer 3 Freddie King met Ain't nobody's business een liveopname op de cd Freddie King 1934-1976, voor mij de beste uitvoering van dit nummer die ik ooit gehoord heb, wederom met een geweldige gitaarsolo (helaas noch bij ons noch in Rotterdam te krijgen, wel andere versies)

Heb je ook een top drie? Pop, blues, jazz, klassiek, Nederlands, Frans, Duits, Americana of wat dan ook? Reageer op dit bericht of stuur hem op en wij zetten hem op Biebsounds!
:-) Roel

woensdag 29 september 2010

Een oproep voor zingende dames of zij die dat willen ... :

INFO BIJ DIRIGENTE PETRA EHRISMANN tel. 023 75 23 747


P.S. Zing je in een koor (uit Haarlem of omgeving) en hebben jullie ook leden nodig? Mail me even met korte gegevens over je koor, welke stemmen jullie nodig hebben en contactgegevens en wij plaatsen je oproep op Biebsounds! Je kunt je mail naar mij sturen of als reactie op dit bericht.
Roel

vrijdag 24 september 2010

Roel's CDtip

Ronnie Earl  & The Broadcasters - Spread the love Er is een tijd geweest dat ik veel naar gitaarblues luisterde, mensen als Roy Buchanan (voor wie de tribute Miracle op deze cd staat) en Mike Bloomfield en consorten.De laatse jaren is dat minder, maar een enkele keer haal ik nog wel eens een oude plaat of cd te voorschijn om snoeihard af te spelen. En de laatste tijd deze van Ronnie Earl. Steengoed. Ouderwets genieten!



(Roel)

Herinnert u zich deze nog…!: Bert Berns (CD-recensie)



Eindelijk gerechtigheid. Onlangs verscheen het laatste deel van een tweeluik over de korte, maar imposante carrière van Bertrand Russell Berns (1929-1967), getalenteerd tekstschrijver/producer/platenbaas die in één adem genoemd moet worden met de andere, bekender namen uit de Brill Building periode met wie hij samenwerkte en bevriend was. Onbekend bij het grote publiek, maar met een enorme productie achter zijn naam.


Zo schreef Bert Berns (Bert Russell) bijvoorbeeld vrijwel alles voor soullegende Solomon Burke, hij stond aan de wieg van de muzikale loopbanen van Gene Pitney, Van Morrison en Neil Diamond, en produceerde als opvolger van Leiber & Stoller vele opnamen voor de Drifters. Topproducer bij Atlantic en oprichter van de platenlabels Bang en Shout.
Hij was (co)-auteur van grote, internationale hits als A little bit of soap, Cry to me, Tell him, Twist and shout, Hang on Sloopy, Here comes the night, I don’t want to go on without you, Killer Joe, Piece of my heart, die je hier vrijwel alle kunt horen in hun oorspronkelijke uitvoeringen of door de schrijver bedoelde versies. Hij produceerde onder meer werk van  toppers als Otis, Ben E. King, Garnet Mimms, Wilson Pickett , Patti LaBelle.
Luister ook maar naar de minder bekende parels aan zijn kroon (wat mij betreft): Hold on baby (Hockadays), You can’t run away from me (Wanderers), It was easier to hurt her (Mimms) en Heart be still (Lorraine Ellison).
Oh ja, Berns schreef ook een van mijn alltime favorieten: You’ll never leave him (Isley Brothers),



(Op de cd gepresenteerd in de oorspronkelijke, uptempo versie door Pat Embers)

Enig minpuntje: waarom uitgegeven op twee aparte cd’s en niet in één box?
Een loopbaan van slechts zeven jaar (1960-1967), weergegeven in een representatieve set met fantastische pop en soul. In Nederland destijds geëerd met een special in het onovertroffen radioprogramma Stompin’; (VPRO, ca. 1993). Lenen of kopen die cd’s.

The Bert Berns Story. Vol. 1: Twist and Shout, 1960-1964. (Ace 2008, cdchd 1178)
The Bert Berns Story. Vol. 2: Mr. Success, 1964-1967. (Ace 2010, cdchd 1251)

Clem van Son (medewerker Bibliotheek Haarlem en omstreken)

Booktunes



Weleens van Booktunes gehoord.? Het is een Engelstalige site die boeken en muziek met elkaar verbindt. Op de site staan of komen romans, biografieën en graphic novels waarin muziek een belangrijke rol speelt. De muziek wordt geïnventariseerd en vervolgens wordt via de playlist doorgelinkt naar iTunes  en voor het boek naar Amazon of Bolcom, waar muziek en boek gekocht kunnen worden. Ze zijn nog maar net begonnen, er staan op dit moment nog niet erg veel titels op de site, o.a. -logische keuze toch? - High fidelity van Nick Hornby, ook Nederlandse titels (het gaat om een Nederlands initiatief) en binnenkort verwacht Bidden voor Bowie van Tiffany Murray. Ga eens kijken, grappig
Bron: M3  nr.3 sept 2010
(Roel)

dinsdag 21 september 2010

Robert Schumann: tussen jubelzang en doodsangst








Met de pelgrim in Das Paradies und die Peri komt het uiteindelijk goed. Ten langen leste mag ze door de hemelpoort binnentreden. De sopraan jubelt het bijna extatisch uit. Of het nu komt doordat de Duitse componist Robert Schumann (1810-1856) een romanticus pur sang is of een hartstochtelijk liefhebber van seks: zijn Frühlingssymphonie en Rheinische Symphonie bruisen van opperste gelukzaligheid. Over zijn psychische kwaal blijven de meningen verdeeld, maar over de doodsoorzaak bestaat nog nauwelijks twijfel: hersensyfilis. In zijn lezing zal Hans van der Ploeg, psychiater in Delta Psychiatrisch Centrum te Poortugaal en publicist voor diverse media, ingaan op de persoonlijkheid en de diepere drijfveren van deze uitbundige componist. Van der Ploeg doet onder meer onderzoek naar egodocumenten van beroemdheden uit kunst en literatuur, zoals Vaslav Nijinski, Antonin Artaud en Sylvia Plath. Aan bod komen Schumanns jeugdsituatie, de vroege dood van zijn vader en zuster, zijn relatie met Christel, door wie hij besmet raakt met syfilis, de gecompliceerde relatie met zijn muziekleraar en latere schoonvader Friedrich Wieck, met wiens dochter Clara hij na een jaar procederen in 1840 trouwt. Het lijkt alsof Schumann volledig vrij is van afgunst of jaloezie, gezien zijn onbaatzuchtige bewondering voor jong talent, zoals Johannes Brahms. We leren Schumann kennen als een begenadigd muziekjournalist, maar ook als een schuchtere, kwetsbare figuur. Waarom aanvaardt hij de post als dirigent in Düsseldorf, waar hij ten slotte in de Rijn springt. Wordt hij gedreven door jubelzang of doodsangst.

Vrijdag 1 oktober 2010, van 20:00 – 22:00 uur, zal Hans van der Ploeg, psychiater en publicist, in het kader van het Madness & Arts Festival een lezing verzorgen over de componist Robert Schumann. De lezing wordt gehouden in Bibliotheek Centrum, Gasthuisstraat 32 te Haarlem. De toegangsprijs voor deze avond bedraagt voor leden € 5,-; niet-leden betalen € 7,50.

vrijdag 17 september 2010

Muziek in de Wijk

Enne, Schalkwijkers (en andere Haarlemmers), niet vergeten, zondag 19 september is er  in en om het Belcantogebouw (oude belastingkantoor) aan de Surinameweg 2 tussen 12 en 17.00 uur de derde editie van Muziek in de Wijk in samenwerking met o.a. de Wereld Muziek School. Met optredens van o.a.Smart Smeetz , Purple Panic, Holland Symfonia, Klinkklaar. Ook zijn er diverse workshops. Kijk ook hier   
   


(Roel)

Oproep

Deze oproep ontving ik, en ik vind hem de moeite waard om te plaatsen.

De huidige politieke situatie belooft niet veel goeds voor de kunst.
Daarom graag jullie aandacht voor dit initiatief:
Laat nu zien dat kunst & cultuur belangrijk, bijzonder en cruciaal zijn. Zet kunst & cultuur op de kaart!
Graag ondertekenen via bovenstaande link
en vervolgens in de bevestigings-mail ook weer de link aanklikken

(Roel)

Korenlint

Leuk hoor, om met mijn eigen Waltzing Matilda's  op te treden tijdens het Korenlint en om twee maal in onze eigen Doelenzaal te staan. We traden ook nog op in de Toneelschuur en in de van Beinumzaal in de Philharmonie (volle zaal en mooie akoestiek) en op het allerlaatst konden we op zondag ook nog optreden in de Spiegeltent van het Zango-festival op de Grote Markt. Mooie tent en ook weer veel publiek. En deze keer zongen we met microfoons en was er een geluidsman die het geluid heel goed regelde dus dat was ook weer heel lekker zingen!
En op de diverse locaties kwam ik veel collega's tegen die kwamen luisteren, wat ik bijzonder gewaardeerd heb! Een van mijn collega's, Wilma, heeft twee korte filmpjes gemaakt van ons optreden in de Doelenzaal van de Stadsbieb023
Hier één van de opnames (helaas slechte geluidskwaliteit!)



(Roel)

woensdag 15 september 2010

Ties' CDtip

La Pat - Erinnerung. Duitstalige liederen geïnspireerd op de gedichten van Rainer Maria Rilke.
Gelijk maar een theatertip, Betty Asfalt Complex, Amsterdam op 25 sepetember: La Pat in....Charmer of Souls:
" Een avond La Pat is een avond kracht gehuld in kwetsbaarheid, een uniek verbond tussen publiek en performer. Of ze nu in een kleine zaal staat of op een concertpodium, begeleid door het Metropole-orkest of door een enkele pianist, gekleed in een exotisch kostuum of een subtiele outfit: als publiek word je telkens weer geraakt door haar stem, haar bezieling en haar uitzonderlijke talent. Een belevenis die je niet mag missen". Lees hier verder....


(TH)

vrijdag 10 september 2010

Madness & ... Music


In het kader van het Madness & Arts festival ben ik op zoek naar interessante en relevante informatie. Zo stuitte ik op de site van een polikliniek voor musici met psychische klachten van het LUMC. En het waarom en de reacties erop. En er is een site met popworkshops voor muzikanten met een psychiatrische achtergrond.
En niet alleen stonden psychische problemen aan de basis van de jazz, kennelijke hadden veel jazzmusici last van al dan niet drugsgerelateerde psychische problemen. En ga je verder spitten dan blijken er onderzoeken  te zijn naar (en verbanden aangetoond tussen) de relatie tussen creativiteit en psychopathologie. Van Kurt Cobain tot Charles Mingus, van Syd Barrett tot Bud Powell.
Een deel van onze collectie over deze (en andere) artiesten zijn te vinden bij de tentoonstelling Beeldend Gesproken in de bibliotheek. Langs de achterwand van de bibliotheek hangen de schilderijen. Kunstuitleen/galerie Beeldend Gesproken is gespecialiseerd in werk van professionele kunstenaars met een psychiatrische achtergrond.
En vergeet ook niet tijdens de Monumentendagen 11 en 12 september naar de bibliotheek te komen voor de rondleidingen in de Doelenzaal, en te kijken naar enkele schatten uit de bibliotheek, waarbij tevens de gelegenheid bestaat om je eigen oude boeken te laten taxeren door medewerkers van Veilinghuis Bubb Kuyper.
En vergeet uiteraard niet om te komen luisteren naar al die te gekke koren die dit jaar voor het eerst de Doelenzaal komen zingen, zoals de Vocalgroup Close Up op zondag





Hier nogmaals het programma in de bibliotheek:

zaterdag 11 september 2010

12:40 - 13:00 uur Muzenco
13:20 - 13:40 uur Rumours
14:00 - 14:20 uur De Waltzing Matilda’s
14:40 - 15:00 uur Qrieus

zondag 12 september 2010

12:00 - 12:20 uur Vocaal dubbelkwartet Cigale
12:40 - 13:00 uur De Waltzing Matilda’s
13:20 - 13:40 uur Vocalgroup Close Up
14:00 - 14:20 uur Arcadelt Vokaal Ensemble
14:40 - 15:00 uur Stella a Cappella

(helaas zijn de masterclasses wegens gebrek aan belangstelling afgelast!)
Klik hier voor het volledige korenlint programma.
Veel plezier!!!
(Roel)

vrijdag 3 september 2010

What's new??


Wel ... Zango begint 7 september in de Spiegeltent op de Grote markt. Gaat het Paul Versteeve lukken om tango in Haarlem op de kaart te zetten? 11 en 12 september het Korenlint. En voor het eerste is de Doelenzaal van de bibliotheek opgenomen als locatie met de volgende optredens:



zaterdag 11 september 2010

12:40 - 13:00 uur Muzenco
13:20 - 13:40 uur Rumours
14:00 - 14:20 uur De Waltzing Matilda’s
14:40 - 15:00 uur Qrieus
15:30 - 17:00 uur Masterclass: Koorregie

zondag 12 september 2010

12:00 - 12:20 uur Vocaal dubbelkwartet Cigale
12:40 - 13:00 uur De Waltzing Matilda’s
13:20 - 13:40 uur Vocalgroup Close Up
14:00 - 14:20 uur Arcadelt Vokaal Ensemble
14:40 - 15:00 uur Stella a Cappella
15:30 - 17:00 uur Masterclass: Koorzang

Kijk ook eens in onze collectie bladmuziek!

En we hebben ook nog een oproep!
Wij willen koorleden en -dirigenten uitnodigen om hun expertise met ons te delen! Wij hebben een grote collectie cd’s, dvd’s en bladmuziek, help ons die nog beter te maken en geef ons jullie tips en adviezen. Welke muziek zingen jullie? Welk repertoire zouden wijin onze bibliotheek moeten hebben? Welke componisten? Welk genre? Welke bezetting?Ideeën en suggesties kan je doorgeven aan Ian Borthwick of Roel Kuyper.

En natuurlijk nog andere activiteiten ihkv de Monumentendagen in datzelfde weekend., op 11september Schatten van de Bibliotheek en op diezelfde dag Op Waarde Geschat.Zet het alvast in je agenda!!

Zondag 19 september is er in gebouw Belcanto de derde editie van Muziek in de Wijk in samenwerking met de Wereld Muziek School

Over muziekscholen gesproken, er is een nieuwe in Haarlem. Eentje waar je alleen saxofoonles kan krijgen. De Haarlemse Saxofoonschool, vanaf 15 september gevestigd aan de Parklaan 125. Tot die tijd krijgen leerlingen les aan huis.
(Roel)