vrijdag 24 september 2010

Herinnert u zich deze nog…!: Bert Berns (CD-recensie)



Eindelijk gerechtigheid. Onlangs verscheen het laatste deel van een tweeluik over de korte, maar imposante carrière van Bertrand Russell Berns (1929-1967), getalenteerd tekstschrijver/producer/platenbaas die in één adem genoemd moet worden met de andere, bekender namen uit de Brill Building periode met wie hij samenwerkte en bevriend was. Onbekend bij het grote publiek, maar met een enorme productie achter zijn naam.


Zo schreef Bert Berns (Bert Russell) bijvoorbeeld vrijwel alles voor soullegende Solomon Burke, hij stond aan de wieg van de muzikale loopbanen van Gene Pitney, Van Morrison en Neil Diamond, en produceerde als opvolger van Leiber & Stoller vele opnamen voor de Drifters. Topproducer bij Atlantic en oprichter van de platenlabels Bang en Shout.
Hij was (co)-auteur van grote, internationale hits als A little bit of soap, Cry to me, Tell him, Twist and shout, Hang on Sloopy, Here comes the night, I don’t want to go on without you, Killer Joe, Piece of my heart, die je hier vrijwel alle kunt horen in hun oorspronkelijke uitvoeringen of door de schrijver bedoelde versies. Hij produceerde onder meer werk van  toppers als Otis, Ben E. King, Garnet Mimms, Wilson Pickett , Patti LaBelle.
Luister ook maar naar de minder bekende parels aan zijn kroon (wat mij betreft): Hold on baby (Hockadays), You can’t run away from me (Wanderers), It was easier to hurt her (Mimms) en Heart be still (Lorraine Ellison).
Oh ja, Berns schreef ook een van mijn alltime favorieten: You’ll never leave him (Isley Brothers),



(Op de cd gepresenteerd in de oorspronkelijke, uptempo versie door Pat Embers)

Enig minpuntje: waarom uitgegeven op twee aparte cd’s en niet in één box?
Een loopbaan van slechts zeven jaar (1960-1967), weergegeven in een representatieve set met fantastische pop en soul. In Nederland destijds geëerd met een special in het onovertroffen radioprogramma Stompin’; (VPRO, ca. 1993). Lenen of kopen die cd’s.

The Bert Berns Story. Vol. 1: Twist and Shout, 1960-1964. (Ace 2008, cdchd 1178)
The Bert Berns Story. Vol. 2: Mr. Success, 1964-1967. (Ace 2010, cdchd 1251)

Clem van Son (medewerker Bibliotheek Haarlem en omstreken)

Geen opmerkingen: