maandag 21 juni 2010

Bomans tentoonstelling


Afgelopen zaterdag is de nieuwe Bomans tentoonstelling in De Hallen in Haarlem gepresenteerd. In een bomvolle Doopsgezinde Kerk werd de tentoonstelling geopend door de directeur van het Frans Hals Museum Karel Schampers en de conservator Antoon Erftemeijer,de samensteller van de tentoonstelling. Er werd ook een toespraak voorgelezen van Bomans kenner Michel van der Plas en Bomans was er zelf ook bij in de gedaante van, een voor mij tenminste, onbekende acteur. Een heel knappe en geestige voorstelling.
Na de bijeenkomst in de kerk naar de Hallen op de Grote Markt om de tentoonstelling te bekijken.
Wat een verrassing voor mij om de schilderij (hierboven) van de Rijnlandsche Academie in zijn volle glorie te bewonderen.
Dit schilderij heb ik vorig jaar als geschenk van de opgeheven Stichting Toonkunst Bibliotheek gekregen. Antoon Erftemeijer toonde veel belangstelling voor het schilderij. Maar het moest eerst gerestaureerd worden. Dit hebben we laten doen en het resultaat - met de juiste belichting uiteraard - mag er wezen.
Na de tentoonstelling (4 september 2010) wordt het schilderij in de Stadsbibliotheek geplaatst en we zijn van plan hier veel aandacht aan te schenken en aan de geportretteerden - in het bijzonder de Haarlemse componist Jan Mul die in 2011 een honderd jaar geleden is geboren. Meer hierover later.
Maar eerst veel lof voor zowel de tentoonstelling als de voortreffelijke catalogus geschreven door Antoon Erftemeijer.


(IB)

donderdag 17 juni 2010

Kreatief met Vuvuzela



Zo kan het ook ;->
Roel

vrijdag 11 juni 2010

Festivals!!!



Het festivalseizoen is weer begonnen, Lowlands in augustus, Den Haag Jazz Festival (eergisteren begonnen, nog t/m zondag), North Sea Jazz in juli, 27 juni Rockin' Park , in augustus alweer de 30e editie van Haarlem Jazz. 19 & 20 juni de 25e editie van het Houtfestival met op 12 juni een sneak preview d.m.v. allerlei minifestivals in diverse Haarlemse buurten ... en vergeet ook niet naar de tentoonstelling over 25 jaar Houtfestival in de Bibliotheek (Centrum) te gaan.
Zo zijn er nog vele festivals in Nederland én buitenland te bezoeken de komende tijd, grote maar ook kleinere, zoals aanstaande zaterdag (12 juni) Beeckestijnpop met op het programma namen  als Bettie Serveert, C-Mon & Kypski, Juliette Lewis en nog heel veel anderen!!!




Voor nog véél meer festivals ga naar Festivalinfo en waar je ook naar toe gaat: veel plezier!!!

SUPPORT LIVE MUSIC - LISTEN TO LIVE MUSICIANS!!

Oeps, ik zou hem bijna vergeten: de Bennebroekse feestweek van 11 t/m 13 juni!!

(Roel)

dinsdag 8 juni 2010

Schumann 200 jaar!!


8 juni 2010 is het 200 jaar na de geboorte van de grote componist Robert Schumann en terecht krijgt hij ruimschoots de aandacht die hij verdient tenminste op de radio. De muziek van Schumann laat je nooit koud en het persoon Schumann wekt alleen maar sympathie op - tenminste bij mij.
Schumann overleed aan syfilis na een verblijf van tweeenhalf jaar in een psychiatrische inrichting in Bonn Endenich. Dit feit is aanleiding voor veel commentatoren van minstens de afgelopen honderd jaar om zijn (latere) muziek in dit licht te beoordelen. In de trant van: Schumann was psychiatrisch ziek aan het worden en dat hoor je terug in toenemende mate in de muziek van zijn laatste jaren. Het is bedenkelijk om zo te redeneren maar, ik geeft toe, de verleiding is groot. Het is vanzelfsprekend dat je vroegere werken zoals Carnival en Papillons van de jaren '30 van de 19e eeuw met de latere werken van de jaren '50 zoals het Vioolconcert vergelijkt. Misschien is deze latere muziek minder spontaan maar Schumann heeft een grote muzikale ontwikkeling doorgemaakt. En het betekent niet dat zijn creativiteit als componist is aangetast door manisch-depressiviteit.
Trouwens hoe moeten we de muziek van Schumanns jonge jaren die niet alleen spontaan maar vaak ook idiosyncratisch is beoordelen toen hij nog weinig last van ziekte verschijnselen had -.
Laten we Schumanns muziek in ieder geval op zijn eigen waarde lusiteren zonder te veel van een mogelijke ziektebeeld doorheen te mengen.
Dat gezegd is het leven bijzonder interessant geweest om kennis van te maken. Kijk bijvoorbeeld naar deze video reportages van Hans Haffmans voor Radio 4 met de titel Schumann achterna.



.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.




Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


In Duitsland is men ook druk bezig om Schumann te herdenken bijvoorbeeld de Beiträge zur Jubiläum von Robert Schumann van de MDR.
Tenslotte nog een hoorspel van de Radio 4 website ‘Uitgesproken Schumann’ over de rol van Robert Schumann als muziekcriticus. Deel 1: Get Microsoft Silverlight
Deel 2:
Get Microsoft Silverlight

Laten we niet de verrukkelijke muziek van Schumann niet vergeten. Mijn favorieten? In ieder geval de Fantasie op. 17, Liederkreis op. 24 (Heine) en Eichendorff op. 39, Dichterliebe
Das Paradies und die Peri, de symfonieën, het Pianoconcert en het Vioolconcert

En voor later vergeet niet de lezing van psychiater Hans van der Ploeg met de titel Robert Schumann: tussen jubelzang en doodsangst op 1 oktober in de bibliotheek Haarlem om 20.00 als onderdeel van de 3e Madness and Arts Festival in Haarlem.
IB