donderdag 24 december 2009

Klassieke muziek als inspiratie


Aan het einde van het jaar kijkt men terug en soms ook vooruit Waarom men dit alleen doet aan het einde van het jaar weet ik niet maar laat ons niet achterblijven. En de lijstjes van de top 3, 5 of soms 10 boeken cd’s enz. van 2009 zijn overal te vinden in kranten en tijdschriften.Ik begin met mijn klassieke top drie.
Jeugd heeft de toekomst. Deze kreet is bijna een cliché geworden maar desondanks niet minder waar ook wat de klassieke muziek betreft. Internationaal gezien zijn er twee fantastische ontwikkelingen voor jongeren gaande de afgelopen tijd.
“El Sistema” is een stichting voor jeugdorkesten in Venezuela. Het doel van dit project is het redden van jongeren die in extreem arme levensomstandigheden verkeren. De jongeren wordt een plek in een jeugdorkest geboden om ze op deze manier een betere toekomst te geven.
De Venezuelaanse overheid pompt ieder jaar 29 miljoen euro in het project “El Sistema”. En Gustavo Dudamel leidt het meest succesvolle jeugdorkest dat uit het project is voortgekomen: het Simón Bolívar Youth Orchestra.
Wilt u de dvd documentaire over El Sistema lenen (gratiis!) dan kan dat in de Bibliotheek Haarlem e.o.! Aanbevolen. Natuurlijk kunt u ook cd’s en dvd’s van verschillende concerten van het Simon Bolivar Jeugdorkest onder leiding van Gustavo Dudamel uit onze collectie (bijna gratis) lenen.
Mijn nummer twee is het West Eastern Divan Orchestra dat in 2009 zijn 10 jarig bestaan viert.Het orkest is een intiatief van Daniel Barenboim en Edward Saïd geweest. Als men zou denken dat dit orkest opgericht is als een middel om vrede in het middenoosten te stichten heeft het mis. De bedoeling achter het orkest is dat de leden met elkaar communiceren en daardoor van elkaar leren. />Het begint met kennis. Voor meer over het orkest kunt u zowel de documentaire Knowledge is the beginning en het Ramallah concert lenen.

Mijn laatste keus is dirigent Nicolaus Harnoncourt die in 2009 80 jaar is geworden.
Zijn muzikaliteit is een inspiratie voor mij persoonlijk sinds 1981 toen ik zijn concerten met het Koninlijke Concertgebouworkest voor het eerst in het Concertgebouw hoorde. Kijkt u hiernaar:
en wie Harnoncourts nieuwe Porgy en Bess wil beluisteren kan terecht bij de bibliotheek natuurlijk.



Van harte gefeliciteerd Nicolaus Harnoncourt!!

(IB)

Geen opmerkingen: