woensdag 15 april 2009

Factory Records: Communications 1978-92


Onlangs aangeschaft door de SBH: de prachtige vierdelige cd box “Factory Records Communications 1978-92”. Compleet met uitgebreid boekje met daarin de geschiedenis van de op deze box uitgebrachte nummers en afbeeldingen van de hoezen.
Het legendarische label uit Manchester timmerde vooral in haar eerste jaren aan de weg, met groepen als Joy Division, Section 25, A Certain Ratio en New Order. Donkere, industriële muziek uit een even donkere industriestad in het noorden van Engeland. Factory had altijd stijl, zowel qua “verpakking” als geluid. Huisproducer Martin Hannett had een volstrekt eigen geluid: de snaredrum naar voren in de mix, evenals de bas. Een plaat op Factory was direct herkenbaar.
Later verbreedde Factory haar horizon en kwam er ook ruimte voor dansmuziek, zoals te horen valt bij Happy Mondays, 52nd Street, North Side en Kalima. Niet dat het allemaal even goed is wat er op deze box te horen is. Zie het vooral als een staalplaat van Factory en kies je favoriete tracks.
Ik vond ook een aantal voor mij onbekende pareltjes, zoals de Nederlandse Minny Pops met “Dolphin’s spurt”, Section 25 met een mooie dancemix, de ruwe pop van The Distractions en John Dowie.



Andere groepen kende ik alleen van naam, zoals The Stockholm Monsters en The Royal Family and The Poor.
Bekijk ook eens de DVD “24 Hour party people”, daarin is de opwindende en wilde geschiedenis van Factory fraai vastgelegd.



Uiteindelijk was het een label waar de muziek in de eerste plaats kwam en niet het geld verdienen. Door het ontbreken van een goed zakelijk instinct is Factory uiteindelijk failliet gegaan. Maar wat een erfenis hebben ze achtergelaten !

Joop

Geen opmerkingen: