woensdag 29 april 2009

Bevrijdingspop 2009

Vrijheid vliegt als een hart bij de melkweg
en stopt bij Venus, de god van de liefde.

Vrijheid zit als een huis naast de tijd.
Vrijheid kent geen tijd, dus blijft eeuwig leven.

Vrijheid dwarrelt als een koning achter het verkeer,
maar wordt nooit aangereden, want is onzichtbaar.

Vrijheid groeit als een vonk langs de wolken
en klimt omhoog langs de Eifeltoren.

Matthijs Bult, groep 7 van de Haarlemse Montessori School.

Samen met de School der Poëzie heeft Bevrijdingspop in 2008 een dichtproject verzorgd. Dit gedicht is van een van de winnaars.

Op 5 mei staan we stil bij het grote goed "vrijheid". Maar het blijft niet bij stilstaan. De voetjes gaan ook van de vloer. De Stichting Bevrijdingpop heeft weer een zeer uitgebreid programma samengesteld met een scala aan artiesten. Deze stellen zich voor in het volgende filmpje:


Bevrijdingspop programma 2009 from pepijn borgwat on Vimeo.

Op Bevrijdingspop Haarlem is nog veel meer informatie te vinden.

En zoals altijd: de collectie van de Stadsbibliotheek bevat cd's van een groot aantal optredende artiesten. (TH)


donderdag 23 april 2009

Het Ampzing Genootschap


Vrijdag 27 maart werd in de Stadsbibliotheek een grote overzichtstentoonstelling 15 Jaar Ampzing Genootschap geopend. Een overzicht van vijftien jaar taalstrijd samengebracht aan wanden, in vitrines en op video. De officiële opening werd verricht door Boudewijn de Groot. Nog een paar dagen kunt u genieten van deze tentoonstelling. Maar dankzij een gulle gift van dit illustere genootschap zijn nu bijna al hun geluidsdragers in onze Haarlem muziekcollectie opgenomen zodat u kunt blijven genieten van hun muziek en teksten (bestellen kan natuurlijk ook via hun webstek!) Kijk in de kolom hiernaast bij de nieuwe aanwinsten van de Haarlem muziekcollectie.
En kijk ook eens naar het genootschap op de JijBuis

(RK)

vrijdag 17 april 2009

YouTube symfonie orkest (2)


Het debuut van het YouTube symfonieorkest heeft op 15 april j.l. plaatsgevonden in Carnegie Hall in New York. U kunt het openingsconcert op Youtube via hun eigen kanaal bekijken. De belangrijkste vraag is hoe klinkt het YouTube symfonieorkest? Vooral de strijkersklank heeft een volle ronde klank. Ik had misschien een meer uitgesproken geluid bij de blazers willen horen maar dat komt vast wel als ze geregeld als orkest samenspelen. De keuze van het derde deel uit de vierde symfonie van Brahms als openingsstuk was voor mij een verrassing. Ik had een minder traditioneel stuk verwacht, misschien iets van Stravinsky? Ik ben benieuwd naar de rest van het concert dat ik tot nu toe nog niet tijd heb gehad om te beluisteren
Maar laten we eerlijk zijn: het YouTube symfonieorkest is een prachtige initiatief en het speelniveau kan alleen beter worden. Ik hoop dat ze gauw op tournee gaan zodat ik ze in Nederland ook live kan beluisteren.
Tot die tijd hoera voor het kanaal van YouTube Symphony!

woensdag 15 april 2009

Factory Records: Communications 1978-92


Onlangs aangeschaft door de SBH: de prachtige vierdelige cd box “Factory Records Communications 1978-92”. Compleet met uitgebreid boekje met daarin de geschiedenis van de op deze box uitgebrachte nummers en afbeeldingen van de hoezen.
Het legendarische label uit Manchester timmerde vooral in haar eerste jaren aan de weg, met groepen als Joy Division, Section 25, A Certain Ratio en New Order. Donkere, industriële muziek uit een even donkere industriestad in het noorden van Engeland. Factory had altijd stijl, zowel qua “verpakking” als geluid. Huisproducer Martin Hannett had een volstrekt eigen geluid: de snaredrum naar voren in de mix, evenals de bas. Een plaat op Factory was direct herkenbaar.
Later verbreedde Factory haar horizon en kwam er ook ruimte voor dansmuziek, zoals te horen valt bij Happy Mondays, 52nd Street, North Side en Kalima. Niet dat het allemaal even goed is wat er op deze box te horen is. Zie het vooral als een staalplaat van Factory en kies je favoriete tracks.
Ik vond ook een aantal voor mij onbekende pareltjes, zoals de Nederlandse Minny Pops met “Dolphin’s spurt”, Section 25 met een mooie dancemix, de ruwe pop van The Distractions en John Dowie.



Andere groepen kende ik alleen van naam, zoals The Stockholm Monsters en The Royal Family and The Poor.
Bekijk ook eens de DVD “24 Hour party people”, daarin is de opwindende en wilde geschiedenis van Factory fraai vastgelegd.



Uiteindelijk was het een label waar de muziek in de eerste plaats kwam en niet het geld verdienen. Door het ontbreken van een goed zakelijk instinct is Factory uiteindelijk failliet gegaan. Maar wat een erfenis hebben ze achtergelaten !

Joop

dinsdag 7 april 2009

Bud Shank overleden


Inmiddels al weer heel wat jaren geleden ben ik begonnen met het spelen van jazz en improvisatie op dwarsfluit. Omdat ikzelf de dwarsfluit wel een leuk instrument in de jazz vind, maar dit toch in de jazz een wat minder belangrijk instrument is dan bijvoorbeeld de saxofoon, én omdat veel saxofoonspelers "dubbelen" op de fluit, overwoog ik om naast de fluit ook saxofoon te gaan spelen. Maar zou dat niet teveel een aantasting van de kwaliteit van mijn toon betekenen?
Ik besloot wat rond te vragen en stuurde onder andere ook een mailtje (in oktober 2002) naar Bud Shank, een goeie altsaxofonist én fluitist. Ik ontving het volgende mailtje terug:

Dear Roel: Bud is off on tour but I will attempt to answer your email. Bud
completely gave up playing the flute more than a decade ago because he felt
that the instruments interfered with each other and he preferred the alto as
his instrument of choice.
The flute required endless practice which took time away from practicing the
alto. And thus while he was a superb flutist, the alto suffered. Since
giving up the flute, he feels that his alto playing has improved enormously,
and a whole lot of people around the world agree with him. Basically, the
flute and alto co-existed for 20 years because Bud spent most of that time
in the studios which required doubling. Once he left the studios, and Los
Angeles, and returned to being a soloist and bandleader, his alto playing
asserted itself and has continued to do so ever since. Also, he has spent
much more time playing the piano and this has greatly assisted his
composing. I suggest you pick up his new CD "On The Trail" to hear how he
sounds now. Get it through www.rawrecords.com Best Regards, Linda Shank

Helaas, Bud Shank is 2 april overleden op 82-jarige leeftijd. En ik ben toch begonnen met het spelen van de (alt)saxofoon naast de dwarsfluit omdat anderen (onder andere Lew Tabackin, die ik ook een mailtje stuurde, en mijn huidige leraar Peter Guidi) vonden dat dit wel prima te doen was en ik het nu eenmaal heel graag wilde, een beslissing waar ik overigens geen seconde spijt van heb gehad, al betekent het inderdaad dat je per instrument minder tijd hebt om te studeren (en ik vind al dat ik eigenlijk véél te weinig tijd heb)
Nooit geweten overigens dat hij het was die die fantastische (alt)fluitsolo speelde op "California dreaming" van The Mamas & The Papas ...
(RK)