vrijdag 12 december 2008

Idols klassiek


Als het Youtube-orkest je niet aanspreekt om wat voor reden dan ook kan je het natuurlijk ook dichter bij huis zoeken. Naar aanleiding van een artikel in het Haarlems Dagblad op 10 december vond ik de volgende gegevens op het internet over een soort Idols voor klassieke muziek.
Leuk? Oordeel zelf.
Het Haarlems Amateur Symfonie orkest (HASO) heeft op 2 juni 2008 de publieksprijs gewonnen van "De Olifant", de Kunst- en Cultuurprijs van het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant. Die geldprijs zal besteed worden voor het project OP-DE-STIP, een op Idols lijkende wedstrijd voor jongeren die viool, cello, dwarsfluit, hobo, klarinet of piano spelen. Het project is mede mogelijk door bijdragen van de Philharmonie, Holland Symfonia, het Haarlems Dagblad en de stichting Antje Posthuma Langius Fonds.
Eerste ronde op 8 februari in de Warmerdamzaal van de Philharmonie.
Dan speel je een kort stuk, het mag al iets van onze repertoirelijst zijn. Als je door bent naar de volgende ronde wordt je groepje een coach toegewezen. De coaches zijn leden van Holland Symfonia.
De tweede op 15 maart 2009. Ook weer in de Philharmonie.
Nu moet je een stuk spelen van onze repertoire lijst. Dit stuk bereid je zelf voor, maar je krijgt ook tips van je coach.
De halve finale wordt gehouden in de Philharmonie met begeleiding van het HASO, en Camerata Bloemendaal. De datum is nog niet vastgelegd.
21 juni is het concert van Op-De-Stip; dit is de finale: in de grote zaal van de Philharmonie
Met professionele juryleden en een presentatie: Dieuwertje Blok.
De jury kiest nu de beste muzikant van het concert !!!! De prijs voor de winnaar is een driedaagse reis met het Teens on Tour reisorkest 2010.

Volgens dirigente Annelies Smit van het HASO een manier om klassieke muziek in deze tijd neer te zetten, "Het publiek dat een klassiek concert bezoekt heeft vaak toch wat suffigs. En ook jonge mensen die optreden. Dan zie je zo'n keurig heertje van 12 concerteren, compleet met frak, gesteven frontje en een zwarte strik. Dat is niet meer van deze tijd. Daarom denk ik ook dat er van Op-De-Stip, waarbij de jonge muzikanten echt op een stip moeten gaan staan en daar van af gestemd kunnen worden - vrij hard dus allemaal - een grote stimulans kan uitgaan" (Haarlems Dagblad, 12/12/08)
Tsja, naast de winnaar zijn er natuurlijk ook veel afvallers en daar moet je natuurlijk wel tegen kunnen! En als je naar Idols kijkt kan je je al een beetje voorstellen hoe het zal gaan.
Persoonlijk heb ik niet zoveel met dit soort competities, naar mijn idee gaat het in de muziek niet daarom.
Maar als jij het wel helemaal ziet zitten moet je je natuurlijk opgeven!!
(RK)

Geen opmerkingen: