donderdag 20 december 2007

Lennaert Nijgh biografie: Testament


Peter Voskuil is de auteur van de recent verschenen biografie van Lennaert Nijgh: Testament, leven en werk van Lennaert Nijgh.

"Testament is een rijk geïllustreerd boek met tientallen foto’s uit Lennaerts eigen en allerlei andere archieven, met afbeeldingen van handgeschreven teksten, typoscripten, aantekeningen en talloze andere unieke documenten. De biografie vertelt aan de hand van interviews met alle mogelijke betrokkenen en talloze tot nu toe niet of nauwelijks ontsloten bronnen het levensverhaal van een man die in zijn woon- en geboorteplaats Haarlem nog altijd voortleeft als een legende.
Auteur Peter Voskuil (1972, Hillegom) is als freelance journalist actief voor een brede, uiteenlopende kring van opdrachtgevers. Uit dien hoofde was en is hij ook werkzaam voor het Haarlems Dagblad, dezelfde krant ook waar Lennaert Nijgh in het verleden medewerker was. Eerder was Voskuil vijf jaar hoofdredacteur van een groot regionaal businessblad. De biografie over Nijgh is Voskuils debuut."
Bron: website over Lennaert Nijgh

Tegelijkertijd is de documentaire "Tip van de sluier" uitgebracht, gemaakt door Jan Louter.

"Deze documentaire schetst een portret van de schrijver met behulp van interviews, registraties van optredens van Boudewijn de Groot en Josee Koning, film-archief, en opnames van de plekken waar Lennaert Nijgh het grootste deel van zijn leven doorbracht: het strand van Heemstede en de binnenstad van Haarlem. Vrienden vertellen over Nijghs eeuwigdurende liefde voor zijn eerste vriendin Joke, zijn hunkering naar het verleden, zijn vlucht in drank en drugs. En over zijn schip 'De jonge Jacob', waarmee hij naar de wijde zee koerste. Daar, op zijn schip, creëerde hij met taal zijn eigen universum. Aan het einde van 'Tip van de sluier' blijkt dat Lennaert Nijgh grotendeels een gesloten boek bleef, zelfs voor zijn meest dierbaren. Wie de echte Lennaert Nijgh wil leren kennen, moet naar zijn teksten luisteren."
Bron: website van de AVRO

De AVRO heeft deze documentaire 16 december jongstleden uitgezonden.
Voor wie dit gemist heeft een herkansing: aanstaande vrijdag 21 december om 16.10 op Ned. 2.

Enne....de biografie is reeds opgenomen in onze collectie!
(TH)

Geen opmerkingen: