donderdag 30 augustus 2007

Jong en jazz enzo


Tijdens de superjamsessie van Haarlem Jazzstad op de laatste zondagmiddag stelde pianist Peter Beets ons voor aan twee jonge gasten: Ben van Gelder op altsaxofoon en Wim den Herder op gitaar. De laatste had hij uitgenodigd naar aanleiding van een filmpje op Youtube, waarop Wim een fantastische solo van Oscar Peterson speelt op gitaar:



Ook Ben van Gelder is op Youtube te zien (als 13-jarige!):


Het is altijd leuk om te zien dat jazz ook heel jonge mensen aanspreekt. Iemand anders die wat dat betreft een onvermoeibare ambassadeur van de jazz is, is saxofonist en fluitist Peter Guidi van de jazzafdeling van de muziekschool Amsterdam. Hij geeft daar o.m. leiding aan 7 Big bands, de jongsten (9 –14 jaar) beginnen in de Jazzjuniors, en de talentvollen kunnen doorstromen tot uiteindelijk Jazzmania (http://www.jazzmania.nl), een band die al vele prijzen gewonnen heeft in binnen- en buitenland en ook al eens speelde op het North Sea Jazz Festival. Via Muziekweb zijn 2 cd’s van deze band te leen: catalogus nummers JE24455 en JE22441. Tijdens de jaarlijkse presentatie van de jazzafdeling van de muziekschool in het BIM-huis zag ik daar kinderen fantastische solo’s spelen. Jazz Juniors en Jazz Generation speelden op het North Sea Jazz Festival for kids, een item daarover valt te zien op een uitzending van het Jeugdjournaal van 11-07-2007
(http://player.omroep.nl/?aflID=5002896) Een echt (voormalig, hij is nu 20) wonderkind, maar dan oorspronkelijk uit Kyrgystan, is pianist Eldar Djangirov . Luister eens naar zijn cd’s “Eldar” en “Live at the Blue Note” (in onze collectie, rubriek 73) Een andere, zeer jeugdige jazzmuzikante is zangeres Kim Hoorweg, 14 jaar pas en al een contract bij Verve, het jazzlabel van Universal Music. Cd: “Kim is back” (ook rubriek 73 in onze collectie)

Dat waren de jonkies, een volgende keer over al wat oudere grootheden

Dit bericht is geschreven door Roel Kuyper, medewerker muziekafdeling

Geen opmerkingen: