dinsdag 12 oktober 2010

Solomon


In mei 2007 zag ik Solomon Burke & The Souls Alive Band optreden in het Patronaat met de Just For You Love Tour, een spetterende show, tikje gelikt misschien (rozen die in het publiek gegooid werden!), maar toch indrukwekkend: The king of rock 'n soul.

Burke's wortels liggen in de gospel.
Hij zong in een kerkkoor, preekte op jonge leeftijd al in zijn kerk in Philadelphia en presenteerde een gospel-programma op de radio. Tussen 1954 en 1958 neemt hij enkele gospelnummers op voor het label Apollo. In 1960 wordt hij ontdekt door producer Jerry Wexler en tekent hij een contract bij Atlantic Records. Zijn eerste singles zijn covers van countryliedjes als "Just Out of Reach".
Door gospel te mengen met de toen populaire muziekstijl R&B legde hij, met collega's als Ray Charles en Sam Cooke, de basis voor de soulmuziek
Burke schreef in zijn carrière veel grote hits, zoals onder andere Everybody Needs Somebody to Love (ook bekend door de uitvoeringen van The Rolling Stones, Wilson Pickett en The Blues Brothers), "Cry To Me", "If You Need Me", "Got To Get You Off My Mind" en "Tonight's The Night". Ook coverde hij met succes zelf af en toe nummers, waaronder CCR's "Proud Mary".

Zondagochtend overleed hij net na de landing in een vliegtuig op Schiphol. Dinsdag zou de zanger samen met popgroep De Dijk optreden in Paradiso ter gelegenheid van de release van hun gezamenlijke cd



Uiteraard hebben we die laatste cd Hold On Tight besteld!!
Solomon Rest In Peace!!
(Roel)

Geen opmerkingen: