woensdag 6 januari 2010

Goed nieuws voor de Haarlem muziekcollectie??!!


Een opmerkelijk bericht, gelezen in de Volkskrant:

"BIJNA EEN MILJOEN VOOR ONDERZOEK NAAR PROMOTIE NAAR POPMUZIEK.

ROTTERDAM - Nederland gaat samen met Engeland, Oostenrijk en Sloveniƫ onderzoeken in hoeverre popmuziek in de afgelopen vijftig jaar heeft bijdragen aan de culturele identiteit van muziekliefhebbers. Ook moet blijken of de muziekherinnering van gewone mensen wel overeenkomt met de popgeschiedenis zoals kenners en de muziekindustrie die presenteren.

Leider van het Europese onderzoeksteam van elf mensen is hoogleraar Media en Cultuur Suzanne Janssen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij ontving eind december bijna een miljoen euro Europese subsidie om in het voorjaar met het project te kunnen starten. In Australiƫ en de Verenigde Staten lopen vergelijkbare onderzoeken, waarmee nauw zal worden samengewerkt, aldus de universiteit.

Janssen denkt dat muziekvormen als rock en punk voor de naoorlogse generaties misschien wel een even sterk nationaal of lokaal symbool zijn als traditionele uitingen zoals vlaggen, streekgerechten of sport. Plaatselijke eigenheid heeft tegenwoordig misschien wel alles te maken met de popmuziekcultuur. Het project Popular Music Heritage, Cultural Memory and Cultural Identity (POPID) moet tevens aanbevelingen over lokale popmuziek opleveren voor de Europese muziekindustrie."

Of onze Haarlem muziekcollectie ooit tot een lokaal symbool zal uitgroeien.....aan ons zal het niet liggen!
Daarom een herhaalde oproep: ben je actief in de lokale muziek, zorg dat je cd, dvd, bladmuziek, whatever je ook maakt, in de Haarlem muziekcollectie terechtkomt!
(TH)

Geen opmerkingen: