vrijdag 29 januari 2010
Saxofoonworkshop mei
De saxofoonworkshop is zo'n succes (hij zat al vol voordat we met onze officiële publiciteitscampagne waren begonnen) dat we een tweede datum gepland hebben en wel op woensdagavond 26 mei. Maar zelfs deze zit al bijna helemaal vol! Op het moment dat ik dit neerschrijf zijn er nog maar 7 plekken te vergeven!
Dus ... wees er snel bij!!!
(Roel)
donderdag 28 januari 2010
Groovin' High!
Groovin’ High is de naam voor een Amsterdamse workshop jazz en improvisatie, gestart in september 2001 vanuit het Muziekpakhuis Amsterdam door bassist Harm Wijntjes en sinds 2002 geleid door saxofonist/componist Bob Driessen.
Groovin’ High verwijst naar de in 1945 opgenomen compositie van trompettist Dizzy Gillespie. De huidige bezetting bestaat uit tien enthousiaste muzikanten op saxofoons, drums, piano, conga’s, gitaar en (elektrische) bas. Behalve een vaste oefenavond per week worden er ook meerdere podiumoptredens per jaar georganiseerd. 'Special guests', soms oud leden van de band, vullen de podiumoptredens soms aan. De jaarlijkse presentatie van het Muziekpakhuis door alle ensembles vindt plaats in het Bimhuis in Amsterdam. Naast vooral jazzmuziek vanaf de jaren zestig speelt de band eigen composities van Bob Driessen enkele composities speciaal zijn zelfs voor Groovin’ High zijn geschreven. Dat leidde eind 2009 tot het uitbrengen van de CD To the Edge. met zeven fraaie en zeer tot de verbeelding sprekende composities van Driessen.
De composities zijn een uitvloeisel van het zoeken naar een synthese tussen de vrije geïmproviseerde muziek, de traditionele jazz en de hedendaagse geïmproviseerde muziek. Voorop staat de toegankelijkheid van de muziek voor de spelers en het publiek. De wens gaat uit naar een gedrukte uitgave van de stukken als bladmuziek voor andere amateur-gezelschappen.
Voor een gevarieerd en onderhoudend optreden onder leiding van een zeer ervaren en bevlogen musicus is de band te boeken via franekerjazz@gmail.com
Presentatie van de CD To the Edge met optreden van Groovin’High is op 14 februari 2010. Locatie: Cafe Pakhuis Wilhelmina, Veemkade 576, Amsterdam
En natuurlijk is deze cd ook in onze eigen collectie te vinden!!
donderdag 21 januari 2010
Koninklijke pijn
Nieuwste aanwinst in onze Haarlem muziekcollectie komt uit Beverwijk (wij interpreteren het begrip Haarlem nogal ruim zoals je ziet) en is van Chapter 9 Syndrome: Royal pain
Chapter 9 Syndrome bestaat uit één man, te weten Danny Man, die alle nummers heeft geschreven, gecomponeerd, gearrangeerd en opgenomen heeft, én hij zingt op drie nummers. Alleen op twee nummers zingt Rosanne Alderliefste mee.
Een royal pain in the ass is het niet! Integendeel, het klinkt ontzettend professioneel, stevige goed in het gehoor liggende rocknummers, afgewisseld door wat rustiger nummers, Britpop-achtig met soms een vleugje Oasis, Beatles, Bowie en nog zowat.
Enjoy!
Roel
maandag 18 januari 2010
Saxofoonworkshop volgeboekt!
vrijdag 15 januari 2010
SAXOFOONWORKSHOP
Op 10 februari is er weer een saxofoonworkshop. Voor de 3e keer organiseren we samen met klarinet- en saxofoondocent Hein Pijnenburg een workshop voor iedereen die geen saxofoon speelt of heeft en het het leuk vindt om het te proberen. Trouwens, het is ook interessant voor saxofoonspelers die het eens op een andere saxofoon wil proberen. Hein zorgt voor de saxofoons, voornamelijk alten, maar er zijn ook sopraan-, tenor- en baritonsaxofoons aanwezig.
Reserveren vooraf is noodzakelijk want we zijn al bijna volgeboekt, maar daarom zitten we er nu al aan te denken om een volgende workshop te organiseren, waarschijnlijk in mei.
Afgelopen donderdag was er ook de officiële opening van Hein's nieuwe studio in Schalkwijk die op korte termijn zal uitgroeien tot de Wereld Muziekschool Schalkwijk.
Het was een gezellige receptie, met lekkere hapjes, (te veel) drank én een live band, ik mocht zelfs nog even meetoeteren. Een kleine impressie:
Zo, nu ff bijkomen
Roel
woensdag 6 januari 2010
Goed nieuws voor de Haarlem muziekcollectie??!!
Een opmerkelijk bericht, gelezen in de Volkskrant:
"BIJNA EEN MILJOEN VOOR ONDERZOEK NAAR PROMOTIE NAAR POPMUZIEK.
ROTTERDAM - Nederland gaat samen met Engeland, Oostenrijk en Slovenië onderzoeken in hoeverre popmuziek in de afgelopen vijftig jaar heeft bijdragen aan de culturele identiteit van muziekliefhebbers. Ook moet blijken of de muziekherinnering van gewone mensen wel overeenkomt met de popgeschiedenis zoals kenners en de muziekindustrie die presenteren.
Leider van het Europese onderzoeksteam van elf mensen is hoogleraar Media en Cultuur Suzanne Janssen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij ontving eind december bijna een miljoen euro Europese subsidie om in het voorjaar met het project te kunnen starten. In Australië en de Verenigde Staten lopen vergelijkbare onderzoeken, waarmee nauw zal worden samengewerkt, aldus de universiteit.
Janssen denkt dat muziekvormen als rock en punk voor de naoorlogse generaties misschien wel een even sterk nationaal of lokaal symbool zijn als traditionele uitingen zoals vlaggen, streekgerechten of sport. Plaatselijke eigenheid heeft tegenwoordig misschien wel alles te maken met de popmuziekcultuur. Het project Popular Music Heritage, Cultural Memory and Cultural Identity (POPID) moet tevens aanbevelingen over lokale popmuziek opleveren voor de Europese muziekindustrie."
Of onze Haarlem muziekcollectie ooit tot een lokaal symbool zal uitgroeien.....aan ons zal het niet liggen!
Daarom een herhaalde oproep: ben je actief in de lokale muziek, zorg dat je cd, dvd, bladmuziek, whatever je ook maakt, in de Haarlem muziekcollectie terechtkomt!
(TH)