woensdag 18 maart 2009

Me I'm all smiles (I've got my crocodiles)

Ok, tot de voorhoede (zoals generatiegenoten U 2) kun je ze niet meer rekenen, maar goede cd’s maken ze nog steeds. De een beter dan de ander, maar er zit geen slechte tussen.Waar heb ik het over ? Over de Liverpoolse band Echo & The Bunnymen, opgericht eind jaren zeventig. Begin jaren tachtig behoorde ze tot het beste wat de New Wave te bieden had, met cd’s als “Crocodiles”, “Heaven up here” en “Ocean Rain”.



Daarna werd het minder.Na een stilte van 3 jaar verscheen in ’87 nog het niet onaardige “Echo & The Bunnymen”, maar de Liverpudlians waren inmiddels ingehaald door nieuwe groepen als The Smiths, The Mighty Lemon Drops en The Wedding Present. Snel na die release viel de groep uit elkaar en overleed drummer Pete de Freitas bij een motorongeluk.
Ieder ging zijn eigen weg: zowel zanger Ian McCullough als gitarist Will Sargeant brachten zonder veel succes cd’s uit. Na een periode van zo’n 7 jaar vormden ze samen Electrafixion, die met het bombastische “Burned” (’95) haar debuut afleverde.Uiteindelijk komen The Bunnymen weer bij elkaar, inclusief originele drummer Les Pattinson. Vanaf dat moment wordt de draad weer als vanouds opgepakt. “Evergreen” (’97) was de titel van de eerste schijf na de reunie en die was de moeite waard. Wat volgde was een hele rits aan uitstekende cd’s met als hoogtepunt “Siberia” (’05).



Angry young men zijn het niet, dat kun je ook niet verwachten van mannen in de veertig met kinderen. Daarvoor in de plaats: een fluwelen geluid, waarbij de oude psychedelische invloeden nog regelmatig de kop opduiken. Wat gitarist Sargeant uit zijn gitaar tovert is nog altijd wonderschoon en McCullough klinkt gruiziger als voorheen (al die sigaretten die “Mac” op het podium gerookt heeft ?).Drummer Pattison heeft zich inmiddels op zijn jachtwerf gericht, maar de groep is aangevuld met een aantal jonge honden die Echo & The Bunnymen de nodige body geven.
Een mooi overzicht is de dubbelcd “Live in Liverpool” (’02), waarop een staalkaart van25 jaar hoogtepunten te vinden is. Ligt nu voor slechts 5 Euro bij Van Leest, dus grijp je kans ! Overigens ook te reserveren bij Muziekweb. Echo & The Bunnymen anno 2009: still going strong.

Joop.

1 opmerking:

Anoniem zei

wat ik zocht, bedankt