woensdag 12 januari 2011

Muziek maakt genotsstof aan



Opmerkelijk artikeltje in de Volkskrant:

De hersenen reageren op dezelfde manier op het luisteren naar mooie muziek, als op seks, eten en drugs. Dat hebben Canadese onderzoekers ontdekt.
Bij het luisteren naar favoriete muziekstukken wordt namelijk de 'genotsstof' dopamine aangemaakt. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn en wordt ook bij drugsgebruik opgewekt. Het werd al vermoed dat dopamine een rol zou spelen in de muziekbeleving, maar nu hebben wetenschappers van de McGill Universiteit in Montreal dit met hersenscans aangetoond, meldt het tijdschrift Nature Neuroscience.

De onderzoekers lieten acht mensen naar muziek luisteren terwijl hun hersenactiviteit in de gaten werd gehouden. Er werd meer dopamine aangemaakt bij het beluisteren van favoriete muziekstukken dan bij het horen van andere stukken. De personen die hun favoriete muziek hoorden, vertoonden een stijging van het dopamine-niveau met 6 tot 9 procent. Eén persoon vertoonde zelfs een stijging van 21 procent.

De onderzoekers kozen voor het onderzoek verschillende soorten instrumentale muziek. Zo moesten de deelnemers luisteren naar punk, klassiek, jazz, tango en doedelzakmuziek. De meest geliefde stukken waren Adagio for Strings van Barber, het tweede deel van Beethovens Negende Symphonie en Claire de Lune van Debussy. 
(Volkskrant 11/01/11)

Sex & Drugs & Rock 'n' Roll dus min of meer, met een lekkere snack tussendoor. Wel opvallend vind ik dat ze alleen instrumentale muziek getest hebben, zou het minder werken als er bij gezongen wordt of zou het zijn omdat de diverse muziekstijlen zich beter laat vergelijken zo,
Nou ja even testen wat mijn dopaminemetertje zegt bij het volgende nummer:



(Roel)

Geen opmerkingen: