vrijdag 14 december 2012

Nieuwe cd's!!

Veel nieuwe cd's deze week! De Stones 50 jaar, dus een jubileumcompilatie van bekende nummers en twee nieuwe nummers die deze 3-cd afsluiten: Doom And Gloom en One More Shot, die allebei als vertrouwde Stones-songs klinken (Grrr!).  De "bananencd" van the Velvet Underground & Nico in een 45th anniversery deluxe edition.

Nog meer feest bij Blof: Het beste van 20 jaar Blof. Maar ook nieuw: Radio 538 dance smash : Hits of the year 2012 , een compilatie die altijd erg gewild is, verder Selah Sue, Swedish House Mafia, Tame Impala, of wat dacht je van wat neo-soul van Cody Chesnutt of singer-songwriter Jonathan Jeremiah, offeh ... The Bony King of Nowhere ? Allemaal en nog veel meer te vinden in de bieb, centrale vestiging. En met een comfort-abonnement ook nog eens gratis te leen!!

Veel plezier,
Roel

donderdag 15 november 2012

Aanwinsten week 46



Helaas, niet zo veel nieuws binnen deze week, wat er is vind je voor het grootste deel weer op Spotify.

aanwinsten populair week 46
aanwinsten klassiek week 46

Ook nieuwe dvd's: Live in Paris van Supertramp, Noel Gallagher's High Flying Birds Live at the Oz, Gary Moore Blues for Jimi, Crosby, Stills & Nash 2012,Michael Jackson Live at Wembley, 1988, Kate Bush Live at the Hammersmith Odeon 1979, Marike Jager Here comes the night live, Ozzy Osbourne Speak of the devil, Pat Metheny The orchestrion project.
En klassiek: Giulio Cesare van Händel met o.a. Natalie Dessay, Zelmira van Rossini met o.a. Kate Aldrich.

Veel plezier,
Roel


vrijdag 9 november 2012

Aanwinsten week 45

Time flies when you're having fun of, zoals Groucho Marx* ooit zei: Time flies like an arrow, fruit flies like a banana :-)
Kortom de nieuwe aanwinsten zijn weer binnen en te vinden op Spotify:

aanwinsten populair week 45
aanwinsten klassiek week 45

Veel populair, weinig klassiek deze week.
En je weet het hè, met een comfortabonnement is alles gratis én voor twee weken te leen!!

Veel plezier,
Roel

*Nog een quote van Marx: "Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog, it's too dark to read"

vrijdag 2 november 2012

aanwinsten week 44!

De aanwinsten van deze week:

aanwinsten populair week 44
aanwinsten klassiek week 44


In 1969 kwam Deep Purple met wat waarschijnlijk het eerste concert voor groep en orkest was, getiteld mmm, juist "Concerto for Group and Orchestra" . Door de jaren heen is het stuk meer keer opgevoerd.


En nu is er een gloednieuwe versie,voltooid net voordat Jon Lord (componist en mede-oprichter van Deep Purple) overleed aan kanker.
Met een ander orkest dan voorheen (Royal Liverpool Philharmonic onder leiding van Paul Mann i.p.v. Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Malcolm Arnold) en een andere groep, geen Purple (guitarist Steve Morse doet nog wel mee), maar Iron Maiden’s Bruce Dickinson, Joe Bonamassa, Guy Pratt, Steve Balsamo e.a.


Deze week bij onze aanwinsten klassiek, dit Concerto for group and orchestra!
Heb je al een comfortabonnement?
Met een comfortabonnement zijn alle cd's en dvd's gratis te lenen, voor twee weken i.p.v. één!
Luister en kijk op Spotify naar onze nieuwste aanwinsten en spoed je vervolgens naar de bieb voor de cd's én als je dat nog niet hebt, een comfortabonnement :-) !


Veel plezier, Roel

 

donderdag 25 oktober 2012

Aanwinsten week 46



Jawel ze zijn er weer de nieuwe aanwinsten, met deze week de super-de-luxe box van Het Punkalbum Aller Punkalbums: Never Mind The Bollocks van uiteraard The Sex Pistols. Een box ter grootte van een elpee, met daarin 3 cd's en een dvd en dat allemaal voor de prijs van één. Heb je een comfortabonnement? Dan is hij (net als alle andere cd's en dvd's) zelfs gratis te lenen, voor twee weken i.p.v. één!
Spoed je naar Spotify en vervolgens naar de bieb voor de cd's én een comfortabonnement :-) !

aanwinsten populair week 43
aanwinsten klassiek week 43

Veel plezier,
Roel


donderdag 18 oktober 2012

Aanwinsten week 42

De aanwinsten van deze week zijn weer te beluisteren via Spotify en te lenen in de bieb! heb je een Comfortabonnement? Dan is het lenen van cd's en dvd's gratis en is de periode dat je mag lenen twee weken i.p.v. één!!

                                                              

aanwinsten populair week 42
aanwinsten klassiek week 42

Veel plezier,
Roel


vrijdag 12 oktober 2012

vrijdag 5 oktober 2012

Aanwinsten week 40

De aanwinsten van deze week!
Kijk op Spotify:

aanwinsten populair week 40
aanwinsten klassiek week 40

Veel plezier,
Roel

vrijdag 28 september 2012

aanwinsten week 39


Gelukkig weer veel aanwinsten deze week, zoals altijd voor het grootste deel te vinden op Spotify, maar natuurlijk ook in de bieb!!!

aanwinsten populair week 39


Geen klassiek deze week.

















Hopelijk volgende week wel weer!!

Veel plezier!
Roel

maandag 17 september 2012

Ontdek de klassieke muziek! luistercursus

Ben je nieuwsgierig naar klassieke muziek? Zijn componisten zoals Monteverdi, Bach, Beethoven, Wagner, Stravinsky alleen maar namen? En wat is de nieuwe “klassieke muziek”? Als je met de muziek van componisten zoals Ligeti, Boulez, Reich, en de Nederlanders Michel van de Aa en Richard Rijnvos wilt kennismaken dan is deze luistercursus wellicht iets voor jou.


In acht avonden krijg je een overzicht van de geschiedenis van de klassieke muziek van de middeleeuwen tot nu en wordt een aantal boeiende composities in samenhang geplaatst. Je hoeft geen kennis van het notenschrift te hebben. Laat ons jouw gids zijn in de bijzondere wereld van de klassieke muziek! De cursusleiders zijn Wout Strootman en Ian Borthwick. Voor meer informatie: ian.borthwick@bibliotheekhaarlem.nl

Maandag 1, 8, 15 en 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november 2012
19:30-21:45 uur
€ 75,- / € 85,- (niet leden) inclusief reader

Bibliotheek Centrum
Reserveren: 023 - 511 5300

Componist John Adams over klassieke muziek en popcultuur in America

vrijdag 14 september 2012

Nouveautés semaine 37

Les nouveautés de la semaine, on les trouvent sur Spotify, comme toujours!

aanwinsten populair week 37
aanwinsten klassiek week 37

Beaucoup de plaisir!
Raoul

In memoriam Hal David (1921-2012)

The moment I wake up/before I put on my makeup/I say a little prayer for you

Zeg Hal David en je zegt meteen Burt Bacharach, een van de meest vermaarde songschrijversduo’s die de moderne muziek heeft gekend. Harold Lane David (25 mei 1921) heeft als tekstschrijver een onmiskenbaar stempel gedrukt op de popmuziek uit de jaren ’60 en ’70 als vaste compagnon van Burt Bacharach, wiens muziek door ontelbaar veel artiesten is opgenomen. Hun chemie werd vanaf 1962 duidelijk toen zij Dionne Warwick, de ultieme vertolker van hun muziek, voorzagen van een reeks van internationale hits. Hal David schreef songs voor volwassenen en veel minder in de toen gangbare rock ‘n roll-stijl, die meer aansloot op de jeugd. Zijn liedjes moesten geloofwaardig en eenvoudig zijn, met een emotionele impact. Hij schreef er uiteindelijk zo’n 700, daaronder vele tientallen die wereldwijd hits zouden worden.

Zijn songs zijn vertolkt door onder anderen Sarah Vaughn, Marty Robbins en Perry Como in de jaren ’50 en behalve Dionne, o.a. door The Carpenters, Gene Pitney, Dusty Springfield, Jackie DeShannon, Tom Jones, B.J. Thomas, Albert Hammond en Aretha Franklin. Hij schreef de teksten voor filmhits als Alfie, Casino Royale, Butch Cassidy and the Sundance Kid en de musicals Promises, Promises en Lost Horizon. Zijn allergrootste hits zijn te vinden op de verzamelcd ‘The Look of Love, the Burt Bacharach collection’ (3 cd’s, 1998). Een ongelofelijk rijke muzikale erfenis, die in elke opsomming te kort schiet, maar waarbij ik hier toch noem Raindrops keep fallin’on my head, Anyone who had a heart, This guy’s in love with you, Close to you, What’s new, Pussycat?, What the World needs now is love. Hal David overleed op 1 september jl. op 91-jarige leeftijd aan een beroerte.


Clem van Son

vrijdag 31 augustus 2012

Aanwinsten week 35

Het heeft ff geduurd, maar er zijn nu weer veel popcd's binnen. Ga zoals altijd naar Spotify!

aanwinsten populair week 35

Helaas weinig klassieke cd's:
aanwinsten klassiek week 35

Mijn tip voor deze week is:


Hoewel ik nooit een Dayna-fan ben geweest, vind ik deze cd steengoed. Meestal staat ze ingedeeld bij de americana, maar dit is een onvervalste jazz/blues plaat, waar wat mij betreft Dayna's stem het best tot zijn recht komt, op voornamelijk onbekendere (maar daarom niet mindere!) nummers. Slecht één nummer, het fantastische "Not the only fool in town" schreef ze zelf. Hopelijk op vol. 2 wat meer eigen nummers, maar graag in hetzelfde idioom!!

Veel plezier!
Roel

vrijdag 13 juli 2012

Aanwinsten van week 28

 Zoals altijd via Spotify:

aanwinsten populair week 28
aanwinsten klassiek week 28

Misschien zijn er nog een paar mensen die ze kennen, nummers als "Who put the bomp (in the bomp bomp bomp)" of "They're coming to take me away, ha-haa!"(Napoleon XIV). Een cd van 30 van dit soort (on)geinnummers uit het begin van de jaren zestig is nu in onze collectie: "The golden age of American rock 'n' roll : special novelty edition". Wat dacht je van nummers als "Martian Hop", "Ape call", "Leader of the laundromat"? Toegegeven, een hele cd achter elkaar is misschien wat veel, maar zo nu een dan wat van die onzin beluisteren is goed voor het humeur (het mijne althans!


Veel plezier!!!
Roel

vrijdag 6 juli 2012

aanwinsten week 27

Gelukkig , deze week weer aanwinsten en wederom te beluisteren via Spotify:

aanwinsten populair week 27
aanwinsten klassiek week 27

We weten redelijk goed naar welke muziek de Amerikaanse soldaten ten tijde van de Vietnamoorlog luisterden. Om te horen wat de Vietnamezen voor rockmuziek in de periode 1968-1974 maakten moet je  de nieuwe cd "Saigon rock & soul  : Vietnamese classic tracks 1968-1974" beluisteren. Je moet dan wel even naar de bieb komen, want hij staat (nog) niet op Spotify.


Veel plezier!
Roel

vrijdag 22 juni 2012

Aanwinsten week 25



Spoed je voor de aanwinsten van deze week weer naar Spotify!!!

aanwinsten populair week 25
aanwinsten klassiek week 25

En lees voor de tip van deze week het artikel van Ian, hieronder.
Veel plezier!!
Roel

A tribute to John Williams - cd tip

John Williams de wereldberoemde gitarist is 80 jaar oud geworden. Dit is aanleiding voor de platenmaatschappij Sony om een cd uit te brengen met de titel A tribute to John Williams. An 80th birthday celebration.
Op deze cd is John Williams echter niet als gitarist te horen maar als componist. En terecht. Als componist wordt hij onderschat ondanks de filmmuziek die hij voor meer dan honderd films geschreven heeft waaronder Star Wars, E.T. en Schindler's List. Muziek van deze films is uiteraard op dit mooie overzicht te vinden maar ook muziek voor de concertzaal geschreven zoals de Elegy for cello and orchestra met Yo Yo Ma als solist.
En als uitsmijter een nieuw stuk voor orkest Happy Birthday variations! Deze cd is een prachtige hommage aan een begaafde componist.
Deze cd tip is te leen in de Bibliotheek Haarlem. N.B. bij de klassieke muziek niet bij de de filmmuziek!

vrijdag 15 juni 2012

Aanwinsten

De nieuwe aanwinsten voor deze week, gelukkig weer wat meer dan verleden week!
Je vindt het merendeel weer op Spotify:

aanwinsten populair week 24
aanwinsten klassiek week 24


De tip van de maand staat (nog) niet op Spotify, het is de cd-box "Soul, the perfect soul collection". Misschien is dat wel een beetje overdreven, maar het is wel erg lekkere muziek én het zijn 20 originele albums, voor de prijs van één!!


Veel plezier & goed weekend!
Roel

dinsdag 12 juni 2012

Het Muziekcentrum Nederland en het Nederlands Muziekinstituut wordt opgeheven



Er is veel onduidelijkheid over de toekomst van de collecties en archieven van zowel het Muziek Centrum Nederland als het Nederlands Muziekinstituut.
De collecties van het MCN wordt ondergebracht bij de afdeling Bijzonder Collecites van de bibliotheek van de Universteit van Amsterdam. De uitgeverij Donemus verhuist (tijdelijk) naar het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.
De collecties van het Nederlands Muziekinstituut blijven waarschijnlijk in de Koninklijke Bibliotheek waar ze nu zijn ondergebracht. Maar wie de collecties na 2012 gaan beheren is nog onduidelijk.

vrijdag 8 juni 2012

Aanwinsten & Tip van de maand

Na een lange afwezigheid hoop ik vanaf nu weer wekelijks of in ieder geval regelmatig de link te kunnen plaatsen naar onze aanwinsten op Spotify!

Er zijn deze week niet heel veel titels binnen gekomen, maar het begin is er ...

aanwinsten populair week 23

En de Tip van deze week is de box met cd's van Frank Sinatra,
46 cd's voor de prijs van één!!! 



Heb je een comfortabonnement dan ben je nog beter uit, dan is het helemaal gratis :-)

Veel plezier & goed weekend!
Roel

maandag 7 mei 2012

dinsdag 1 mei 2012

70 jaar muziekbibliotheek in Haarlem (II)

Het is zo ver! Vandaag 70 jaar geleden is de muziekafdeling van de toenmalige Stadsbibliotheek in Haarlem opengegaan. De muziekbibliothecaris vanaf de opening, Mej. CM. Reeser bekend als Do Reeser heeft geschreven over het ontstaan van de muziekbibliotheek in 1963. Deze tekst is bij mijn weten niet eerder gepubliceerd en bestaat alleen in  de archiefstukken van de muziekafdeling van de Bibliotheek Haarlem


Van links naar rechts J.M Kingma, C. M Reeser en H. Bres in de muziekafdeling in de Noorderpandkamer in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog

Muziekbibliotheek


Afkomstig van de familie Enschedé, die generaties lang muziekliefhebbers heeft voortgebracht lag op de zolders van de Stadsbibliotheek sinds 1932 een collectie kamermuziek die door de familie aan de bibliotheek ten geschenke was gegeven toen er geen musicerende telgen meer waren. Deze collectie bestond grotendeels uit klassieke pianomuziek en werken voor viool en piano, voorts uit trio’s en kwartetten van de grote 19e eeuwse meesters en wat kleine orkestpartituren. Toen deze collectie van ± 1500 banden in 1937 was gecatalogiseerd werd een plaats voor ingeruimd in de uitleenboekerij en iedere ingeschrevene kon 1 muziekwerk tegelijk lenen als “studiewerk” bij de andere boeken. Er bleek zoveel belangstelling voor deze muziek te bestaan dat de planken spoedig leeg waren. De collectie moest noodzakelijk aangevuld worden en behoorde ook zangwerken te bevatten en muziek voor allerlei instrumenten en bezettingen. Systematisch werden in de belangrijkste rubrieken de meest gangbare werken gekocht o.a. opera’s, orgelwerken, muziek voor blaasinstrumenten en liederen tot het bezit uit ± 2500 banden bestond.

In mei 1942 vond de opening plaats van een aparte muziekuitlening in een afzonderlijk gedeelte van het gebouw met een ingang aan de Pandpoort, de zgn. Noorderpandkamer, waar thans de afd. Culturele Zaken van de gemeente is gevestigd. Er was inmiddels een assistente aangesteld die speciaal met de zorg voor deze afdeling werd belast, als halve dagtaak. Voordat de muziek voor uitlening beschikbaar kwam is een systematische catalogus van het bezit gedrukt met registers op persoonsnaam en ook op instrumenten en bezettingen. Juist toen de drukproef gereed was kwam de papierdistributie en er mocht niets meer worden gedrukt zonder toestemming van de Duitse instanties. Die hield censuur op de tekst in en de namen van Joodse componisten werden geschrapt. Hun werken echter bleven achter de schermen aanwezig. Het bezit bestond inmiddels uit 3000 banden. Op de gedruktecatalogus verscheen in 1944 een supplement. In 1950 kwam een geheel nieuwe catalogus met 5000 titels, waarop in 1958 een supplement met nog 3000 titels. Het bezit aan muziek bedraagt thans, in 1963, bijna 12000 banden. Het aantal theoretische werken is ongeveer 3000.

De meeste muziekwerken werden aanvankelijk 2e hands gekocht omdat nieuwe uitgaven uiterst schaars waren en bovendien peperduur. Het budget was in die jaren ook beperkt. In 1938 kocht de bibliotheek een hoeveelheid muziek bij voor fl. 500. In 1941 is {…} nog eens aangevuld voor ± fl. 1500.-.  De jaarlijkse aankoopsom was in de eerste jaren fl. 350.- Na de oorlog steeg dit bedrag geleidelijk tot fl. 1000.- en thans is het fl. 2000.- Bovendien is bij de opening het muziekfonds ingesteld. De gelden die het publiek hierin vrijwillig bijdraagt zijn bestemd voor de aankoop van bijzondere werken. Vooral in de oorlogsjaren was men royaal met extra gelden voor de bibliotheek. In 1956 is door de Heer L.M. Baale hier ter stede bij testamentaire beschikking fl. 1000.- geschonken.

Voor het publiek was de afdeling 3x per week geopend, nl. op maandagavond, woensdagmiddag en vrijdagmorgen. Op aandrang van het publiek is de vrijdagmorgen vervangen door de zaterdagmiddag. Aan deze openingsuren is zoveel mogelijk de hand gehouden, zelfs in oorlogstijd. Alleen de avonduren moesten toen vervallen voor diensten van 5-7 uur met het oog op het uitgaansverbod na 8 uur en later ook wegens gebrek aan elektriciteit en kolen.

Het gebruik dat van de muziekbibliotheek werd gemaakt nam snel toe. Tijdens de oorlogsjaren moest men het zich thuis wel naar de zin maken, omdat het vertier elders ver te zoeken was. Voor zover de ellende en de kou het toelieten had men toen ook de tijd voor musiceren. Bovendien waren mensen die anders zelf muziek kochten nu op de bibliotheek aangewezen. Nieuwe voorraden konden in de winkels niet meer gevormd worden. Meer en meer was de bibliotheek dan ook aangewezen op de 2e handse aankoop en verder op geschenken, die gelukkig steeds rijkelijk bleven toestromen.

Uiteraard blijft het aantal mensen dat muziek uit een bibliotheek leent toch nog beperkt tot een kleine categorie. De meeste musici – zowel amateurs als vakmensen – wensen de muziek die ze spelen in bezit te hebben. Daarnaast blijft de categorie grasduiners bestaan, die het gaat ons terreinverkenning en –verruiming. Zij kopen dan eventueel later. Incidenteel leent men ook graag partituren voor concerten, radio-uitvoeringen enz. De aankoop hiervan is immers ook veel duurder dan van bladmuziek.

Toen de muziekbibliotheek een jaar functioneerde waren er 200 vaste ingeschreven, na nog een jaar waren het er 400. Dit getal steeg na enkele jaren tot 500 en schommelt sindsdien om 600. Het aantal uitleningen per jaar is gestadig gegroeid, zonder noemenswaardige terugval. In de oorlogsjaren werden ± 7000 werken per jaar uitgeleend, de laatste jaren is het maximum aantal van ruim 14000 niet meer overschreden.

Wegens uitbreiding van het boekbezit werd de Noorderpandkamer langzamerhand te klein. Daar de Stadsbibliotheek geen ruimte voor expansie bood heeft de gemeente in de Wilhelminastraat voor de tijd van 10 jaar een particulier huis gehuurd, waarvan de 1e verdieping bestemd werd voor de muziekafdeling. Op 7 nov. 1953 is deze afd. in gebruik genomen. De charme van de oude behuizing heeft plaats gemaakt voor de efficiences van een modern inrichting. De afstand van het hoofdgebouw blijft echt bezwaarlijk, zowel voor het publiek als voor het personeel. Pas wanneer de muziek- en dan liefst met een grammofoonplaten collectie- weer in de Hoofdbibliotheek zal zijn ondergebracht en het contact met de verschillende afdelingen der bibliotheek hersteld kan worden is ook intensiever en productiever gebruik van de muziekbibliotheek te verwachten.

C.M Reeser

vrijdag 16 maart 2012

Aanwinsten week 11




Yesss, ze zijn er weer, de aanwinsten van deze week! Ga naar Spotify voor een overzicht:

aanwinsten populair week 11
aanwinsten klassiek week 11

Veel plezier!!!
Roel

vrijdag 9 maart 2012

Aanwinsten week 10

De aanwinsten van deze week, deels te beluisteren via Spotify, maar lang niet alles was te vinden, dus kom langs de bieb!!

aanwinsten populair week 10
aanwinsten klassiek week 10

Veel plezier!!
Roel

vrijdag 2 maart 2012

Aanwinsten week 9

Veel aanwinsten deze week, ga snel naar Spotify en daarna naar de bieb.
En ik heb ze maar niet in de lijst opgenomen, maar er is ook weer een stapeltje kerstcd's binnen! Joepie!
(ze staan in de kerstbak (bij de bladmuziek) in het souterrain).

aanwinsten populair week 9
aanwinsten klassiek week 9

Veel plezier!
Roel

Cd - tip: Bartok in een bijzonder cd- stripboek


Platenmaatschappijen zijn nog altijd op zoek naar manieren om oude en vaak bijzondere opnames opnieuw uit te brengen.
In de jaren '40 en '50 zijn van de muziek van Bartok een aantal legendarische uitvoeringen van Bartoks muziek op plaat gezet o.a. Contrasten voor viool, klarinet en piano opgenomen door Jospeh Szigeti, Benny Goodman en Bela Bartok zelf in New York in mei 1940.
Een Frans label BD Music heeft deze en andere meesterwerken van Bartok nu uitgebracht op 2 cd's met een geïllustreerde verhaal over zijn vrijwillige verbanning naar de Verenigde Staten in 1940 maar ook over zijn "roots" in Hongarije, zijn verhouding tot de volksmuziek van Hongarije, Roemenië en Turkije. Maar ook zijn contact met collega componist en vriend Zoltan Kodaly en de invloed van componisten zoals Debussy komen aan bod.
Een bijzondere uitgave.
Dit langwerpig cd-stripboek met teksten van Joe G. Pinelli en illustraties van Alain Goutal is te leen in de Bibliotheek Haarlem gratis voor alle leden met een comfort abonnement .

vrijdag 24 februari 2012

Aanwinsten!!!

Hoera, er zijn weer aanwinsten, ga snel naar Spotify, en spoed je daarna naar de bieb!!

aanwinsten populair week 8
aanwinsten klassiek week 8

Veel plezier!!
Roel

De altviool



Hij lijkt in de schaduw te staan van zijn kleine en grote broer: de viool en de cello. Maar het is juist de altviool die eeuwenlang de basis vormde van het strijkerscorps. De ‘viola’ was de basis waaruit de ‘violino’, de kleine viool en de ‘violone’, de grote viool zijn ontstaan. In vergelijking tot de viool heeft de altviool een wat zachtere omfloerste, klank, maar dat geeft het instrument juist een bindende kracht in het strijkersensemble en zorgt voor een prachtig homogeen geluid.
En al mag de altviool dan door zijn bouw wellicht iets minder uitnodigen tot briljante bravoure zoals de viool, het instrument heeft zijn eigen virtuositeit die, ook in de afgelopen drie eeuwen, talloze componisten hebben geïnspireerd tot schitterende muziek.

De bekende Nederlandse altvioliste Esther Apituley heeft dan ook niet voor niets een grote liefde voor haar instrument. En dat draagt ze uit in het grote Viola Viola Festival dat in maart 2012 in Haarlem plaatsvindt. De Bibliotheek Haarlem sluit hierbij aan met een spannende lezing over de altviool op zaterdagmiddag 17 maart. Musicoloog Kees Wisse vertelt je alle wederwaardigheden over de altviool. Het wordt een kleurrijke middag waarbij een deel van de muziek live zal worden uitgevoerd door enkele altviolisten. Zeker weten dat je vanaf dat moment het unieke warme timbre van de altviool nooit meer zult vergeten.

Bekijk de collectie bladmuziek voor altviool in de Bibliotheek Haarlem

maandag 13 februari 2012

Whitney Houston (1963-2012)

Cd's van Whitney Houston te leen in Bibliotheek Haarlem



Whitney Houston



1 compact disc - 01/07/1991


Whitney Houston


In collectie Haarlem en omstreken













I look to you



1 compact disc - 04/09/2009
Whitney Houston


In collectie Haarlem en omstreken




















The ultimate collection


1 compact disc - 22/11/2007


Whitney Houston


In collectie Haarlem en omstreken











You sing the hits of Whitney Houston


1 compact disc - 17/04/1998


Meespeel CD Populair


In collectie Haarlem en omstreken

vrijdag 10 februari 2012

Eindejaarslijstjes 2011





Voor de liefhebbers van lijstjes zijn hier een aantal van 2011 van bladen zoals Oor en Heaven, van Muziekweb in Rotterdam en platenzaken zoals Concerto in Amsterdam o.a. (met dank aan de NVMB Nieuwsbrief februari 2012)

OOR
1. PJ Harvey - Let England shake
2. Wilco - The whole love
3. Spinvis - Tot ziens, Justine Keller
4. James Blake - James Blake
5. Adele - 21
6. Arctic monkeys - Suck it and see
7. Vaccines - What did you expect from the Vaccines?
8. Elbow - Build a rocket boys!
9. Gillian Welch - The harrow & the har-vest
10. Kurt Vile - Smoke ring for my halo

Heaven
1. Gillian Welch - The harrow & the harvest
2. Tom Waits - Bad as me
3. Decemberists - The king is dead
4. Elbow - Build a rocket boys!
5. Wilco -The whole love
6. Moddi - Floriography
7. PJ Harvey - Let England shake
8. Ry Cooder - Pull up some dust and sit down
9. Adele - 21
10. Felice brothers – Celebration, Florida

De medewerkers van Centrale Discotheek Rotterdam (Muziekweb)
1. Adele -21
2. Birdy -Birdy
3. Whole Love
4. Kate Bush - 50 Words For Snow
5. The Black Keys - El Camino
6. PJ Harvey - Let England Shake
7. De Staat - Machinery
8. Noel Gallagher - Noel Gallagher's High Flying Birds
9. Amy Winehouse -Lioness : Hidden treasures
10. Ryan Adams - Ashes & Fire

De klanten van de Centrale Discotheek Rotterdam (Muziekweb)
1. Adele - 21 [+ bonus tracks]
2. Selah Sue - Se-lah Sue
3. Adele - 21
4. Bruno Mars - Doo-wops & hooligans
5. Elbow - Build a
rocket boys!
6. Amos Lee - Mission bell
7. James Blake - James Blake
8. Anouk - To get her together
9. Joan As Policewoman - The deep field
10. PJ Harvey - Let England shake

Plato/Concerto Klassiek
1. Lang Lang - Franz Liszt - My Piano Hero
2. Arthur en Lucas Jussen- Franz Schubert - Im-promptus
3. Quirine Viersen - Bach - 6 Suites
Solo Senza Basso
4. Reinbert de Leeuw- Erik Satie - Uspud
5. Rian de Waal- Schubert/Liszt - Sonate en Transcripties
6. Concertgebouworkest - Anthology 14 CD BOX
7. Monteverdi Choir, Gardiner - Bach - Johannes Passion
8. The Brabant Ensemble - Clemens non Papa - Missa Pro Defunctis
9. Concertgebouworkest - Diverse compo-nisten - Horizon 4
10. Jos van Immerseel - Poulenc – Concert voor 2 Piano’s en Orkest

Plato/Concerto World
1. Fatoumata Di-awara - Fatou
2. Amina Alaoui - Arco Iris
3. OST - Pina
4. Tinariwen - Tas-sili
5. Jungle By Night - Jungle By Night
6. Bombino - Agadez
7. SMOD- Smod
8. Hazmat Modine - Cicada
9. Mayra Andrade - Studio 105
10.Various - Red,Hot & Rio 2
Amanda Kuyper (NRC) Jazz
1. Ambrose Akinmusire – When the Hearts Emerges Glistening
2. Brad Mehldau – Live in Marciac
3. Craig Taborn – Avenging Angel
4. Miles Davis Quintet – Live in Europe 1967, bootleg
5. Gregory Porter – Water

Plato/Concerto Jazz
1. Colin Benders & Eric Vloeimans - Kytecrash
2. Gregory Porter - Water
3. Marcus Miller – Tutu
4. Misha Mengelberg
- Journey: Live 1966
5. Colman Brothers - Colman Brothers
6. Trombone Shorty - For True
7. Ben van Gelder - Frame Of Reference
8. Finn Silver - Crossing The Rubicon
9. Nils Petter Molvaer - Baboon Moon
10. Rob Mostert - Englewood Cliffs Ses-sions

Best verkochte liedjes op internet
1. Bruno Mars – Just the way you are
2. Bruno Mars – Genade
3. LMFAO – Party rock anthem
4. Jennifer Lopez – On the floor
5. Adele – Rolling in the deep
6. Lady GaGa – Born this way
7. Pitbull – Give me everything
8. Black Eyed Peas – The time
9. Maroon 5 – Moves like Jagger
10. Bruno Mars – The lazy song

Toernees met de hoogste opbrengsten
1. U2
2. Take That
3. Bon Jovi
4. Taylor Swift
5. Roger Waters
6. Elton John
7. Rihanna
8. Kenny Chesney
9. Sade
10. Paul McCartney

15. André Rieu

Amanda Kuyper (NRC) Jazz
1. Ambrose Akinmusire – When the Hearts Emerges Glistening
2. Brad Mehldau – Live in Marciac
3. Craig Taborn – Avenging Angel
4. Miles Davis Quintet – Live in Europe 1967, bootleg
5. Gregory Porter – Water

Plato/Concerto Jazz
1. Colin Benders & Eric Vloeimans - Kytecrash
2. Gregory Porter - Water
3. Marcus Miller – Tutu
4. Misha Mengelberg
- Journey: Live 1966
5. Colman Brothers - Colman Brothers
6. Trombone Shorty - For True
7. Ben van Gelder - Frame Of Reference
8. Finn Silver - Crossing The Rubicon
9. Nils Petter Molvaer - Baboon Moon
10. Rob Mostert - Englewood Cliffs Ses-sions

Best verkochte liedjes op internet
1. Bruno Mars – Just the way you are
2. Bruno Mars – Genade
3. LMFAO – Party rock anthem
4. Jennifer Lopez – On the floor
5. Adele – Rolling in the deep
6. Lady GaGa – Born this way
7. Pitbull – Give me everything
8. Black Eyed Peas – The time
9. Maroon 5 – Moves like Jagger
10. Bruno Mars – The lazy song

Toernees met de hoogste opbrengsten
1. U2
2. Take That
3. Bon Jovi
4. Taylor Swift
5. Roger Waters
6. Elton John
7. Rihanna
8. Kenny Chesney
9. Sade
10. Paul McCartney

vrijdag 27 januari 2012

Aanwinsten week 4

... en dan duurt het een tijdje, en dan zijn de volgende aanwinsten er, maar niet zo veel. Maar dat komt deze keer doordat we twee weken niet konden bestellen vanwege kerst en oud & nieuw.
Wat wel binnen is gekomen valt weer te beluisteren via Spotify, behalve de cd van The Field "Looping state of mind", de (dubbel)cd van Gotan Project "La Revancha del Tango (limited boxset edition)" en de enige nieuwe klassieke cd van deze week, maar wél een zesdubbelaar: J.S. Bach "Sacred Works" door solisten en het koor en orkest van Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe.

aanwinsten populair week 4


Veel plezier!
Roel

donderdag 26 januari 2012

70 jaar muziekbibliotheek in Haarlem (I)





Dit bericht verscheen in het Haarlems Dagblad eind april 1942. Opmerkelijk is het wel dat men een nieuwe muziekbibliotheek midden in de oorlog kon oprichten.


In ieder geval was de behoefte voor het lenen van bladmuziek groot. Al voor de oorlog in 1937 is begonnen met het uitlenen van bladmuziek in de toenmalige Stadsbibliotheek en Openbare Leeszaal in het Prinsenhof in Haarlem.


De belangstelling van het publiek was echter zo groot dat er te weinig in de kasten over bleef. De uitlening moest binnen een jaar gestaakt worden.

Het duurde nog vijf jaar voordat de collectie groot genoeg was om als muziekbibliotheek open te gaan.


De muziekafdeling van de Bibliotheek Haarlem e.o. gaat in 2012 natuurlijk aandacht besteden aan het 70 jarige bestaan van de muziekbibliotheek. In komende berichten ga ik u meer over onze activiteiten vertellen en uiteraard over de oprichting en beginjaren van de muziekuitleen.

vrijdag 13 januari 2012

Eerste nieuwe aanwinsten van het nieuwe jaar!



Er zijn weer lekker veel aanwinsten, weer kon ik niet alles op Spotify vinden, zoals de nieuwe Tom Waits'  "Bad as me", Leo Blokhuis' nieuwste verzamelaar "The sound of the south" en de verzamelaar (10 cd's!) van Janine Jansen "Carte Blanche" en nog zo'n 20-tal andere titels! Kijk ook in onze catalogus.
Dus kom zeker naar de bieb, een voorproefje  van de andere nieuwe cd's vind je op Spotify:

aanwinsten populair week 2
aanwinsten klassiek week 2

Veel plezier!
Roel

vrijdag 6 januari 2012

Ludwig van Beethoven - muziekcursus

Ludwig van Beethoven. Misschien wel de allerberoemdste componist die ooit geleefd heeft. Tegenwoordig behoort zijn werk tot de veel geprezen klassiekers, maar in zijn eigen tijd werd hij gezien als een hypermodern componist. Geboren in Bonn in 1770 kwam hij in 1787 naar Wenen en veroverde stormenderhand de salons en concertzalen van de stad met zijn revolutionaire klanken. Zijn onconventionele muziek zorgde voor de aanzet van de Romantiek, een stijl die de hele 19e eeuw de muzikale wereld zou beheersen. Wie was deze man, en vooral, wat maakt zijn werk zo uniek? Hoe componeerde hij en hoe werd zijn werk door tijdgenoten ontvangen? De Philharmonie Haarlem organiseert het tweedaagse festival ‘De 48 uur van Beethoven’ en samen met de Bibliotheek, een korte cursus over Beethoven. Daarin leidt musicoloog Kees Wisse je rond in het oeuvre van deze componist. Met veel muziekvoorbeelden, beeldmateriaal en intensieve uitleg van de docent worden het drie boeiende avonden waarop je van alles te weten komt over Beethoven en de tijd waarin hij leefde.
Donderdag 19, 26 jan en 2 februari 20:00 – 21:45 uur  € 30,- / € 35 (niet-leden)
Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat
Reserveren: 023 - 511 53 00

Deelnemers aan deze cursus krijgen korting op de concerten en het passe-partout van ‘De 48 uur van Beethoven’ in de Philharmonie op 11 en 12 februari 2012.
Tijdens het weekend kunt u in de Philharmonie genieten van concerten met muziek van Beethoven gespeeld door de broers Jussen. Hier is een voorproefje:




Verder speelt Peter Wispelwey tijdens het 48 uur van Beethoven in de Philharmonie alle muziek die Beethoven voor cello componeerde.
De Beethoven cd van de broers Jussen zijn te leen in de bibliothee Haarlem en Heemstede.
De cello sonatas zijn eveneens te leen in de Bibliotheek Haarlem.

Heb je al kaarten gekocht voor ‘De 48 uur van Beethoven’ in de Philharmonie dan krijg je korting op de cursus in de Bibliotheek.