vrijdag 24 februari 2012

De altviool



Hij lijkt in de schaduw te staan van zijn kleine en grote broer: de viool en de cello. Maar het is juist de altviool die eeuwenlang de basis vormde van het strijkerscorps. De ‘viola’ was de basis waaruit de ‘violino’, de kleine viool en de ‘violone’, de grote viool zijn ontstaan. In vergelijking tot de viool heeft de altviool een wat zachtere omfloerste, klank, maar dat geeft het instrument juist een bindende kracht in het strijkersensemble en zorgt voor een prachtig homogeen geluid.
En al mag de altviool dan door zijn bouw wellicht iets minder uitnodigen tot briljante bravoure zoals de viool, het instrument heeft zijn eigen virtuositeit die, ook in de afgelopen drie eeuwen, talloze componisten hebben geïnspireerd tot schitterende muziek.

De bekende Nederlandse altvioliste Esther Apituley heeft dan ook niet voor niets een grote liefde voor haar instrument. En dat draagt ze uit in het grote Viola Viola Festival dat in maart 2012 in Haarlem plaatsvindt. De Bibliotheek Haarlem sluit hierbij aan met een spannende lezing over de altviool op zaterdagmiddag 17 maart. Musicoloog Kees Wisse vertelt je alle wederwaardigheden over de altviool. Het wordt een kleurrijke middag waarbij een deel van de muziek live zal worden uitgevoerd door enkele altviolisten. Zeker weten dat je vanaf dat moment het unieke warme timbre van de altviool nooit meer zult vergeten.

Bekijk de collectie bladmuziek voor altviool in de Bibliotheek Haarlem

Geen opmerkingen: